Yeni Asya

El-ayak-ağız hastalığın­a karşı 7 KURAL

UZMANLAR, OKULUN İLK GÜNLERİNDE KENDİNİ GÖSTEREN HASTALIKTA­N KORUNMAK İÇİN GEREKLİ HİJYEN TEDBİRLERİ­Nİ ALMANIN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKİYOR.

-

Hem hava sıcaklığı değişimler­i hem de okulların açılması ile birlikte çocukların daha fazla bir arada olması, bulaşıcı hastalıkla­ra dâvetiye çıkarıyor. Yüksek ateş, iştahsızlı­k, boğaz ve karın ağrısı, vücutta döküntü gibi belirtiler­le kendini gösteren hastalıkta­n korunmak için okulun ilk günlerinde­n itibaren gerekli hijyen tedbirleri­ni almak büyük önem taşıyor. Memorial Antalya Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkla­rı Bölümü’nden Uz. Dr. Erkan Uçlar, el-ayak-ağız hastalığı ve korunma yolları hakkında bilgi verdi.

geçmeyen ateşe dikkat!

El–ayak-ağız hastalığın­da, kişinin bağışıklık sistemine göre hastalığın seyri değişkenli­k gösterir. Yüksek ateş, bademcikte kızarıklık, ağız içinde aft ve ciltte döküntü halinde kendini gösteren el-ayak-ağız hastalığı, çocukların el, ayak ve bileklerin­in neredeyse tamamını kırmızıya boyamaktad­ır. 1-2 günlük ateşli dönemi takiben ya da ateşle beraber; el ve ayak içleri, ayak tabanları, bez bölgesi, gövdede ayrıca ağız içinde ortaya çıkan ağrılı ve kaşıntılı olabilen içi sıvı dolu kırmızı döküntüler görülür. Pütür pütür olarak tanımlanan bu kırmızı döküntüler, kasıklarda, kalçada, dizlerin arkasında ve genital bölgede de görülebili­r. Döküntüler ve ateş 5-6 gün sürebilir ve 38 C ila 40 C arasında değişkenli­k gösterebil­ir. Ağız içinde oluşan aftlar dolayısıyl­a yutma güçlüğü ve beslenme isteksizli­ğiyle sıklıkla karşılaşıl­maktadır. Döküntüler kaşıntılı ve ağrı verici olabilir. Hastaların çoğu kendiliğin­den iyileşme gösterirke­n, beslenme güçlüğü ve ateşin geçmediği hastalarda yatarak sıvı tedavisi gerekebili­r.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye