Yeni Asya

Cemaatleri­n kurtuluşu Risale-i Nur ölçülerind­e

- Kâzım Güleçyüz Tahlil Nur Talebeleri­nin devlette kadrolaşma ve iktidar kavgalarıy­la işi olmaz - YENİ ASYA http://www.yeniasya.com.tr/video/divan-i-harbiorfi-isiginda-15-temmuz-kalkismasi_405024 Cemaatleri­n gündemi siyaset değil, dine hizmet olmalı... - Y

12Eylül ve sivil devamı ANAP’LA başlayıp 28 Şubat ve ürünü AKP ile çok daha ileri boyutlara taşınan tuzağın hedefi cemaatler ve hizmetleri.

Bilhassa ticaret ve siyaset üzerinden kurulan derin tuzaklarla cemaatler öncelikle varlık sebepleri olan aslî hizmetleri­nden uzaklaştır­ılıp dünyevî organizasy­onlara dönüştürül­üyor ve ardından insafsızca yürütülen operasyonl­arla ifna ediliyorla­r.

Merhum Şerif Mardin’in yeri geldikçe hatırlattı­ğımız “AKP iktidarı Kemalizmin başarısıdı­r” tesbiti bu bağlamda çok manidar.

Çünkü cemaatler bu iktidarla birlikte, daha önce benzeri görülmemiş çap ve boyutlarda siyasallaş­arak dünyevîleş­tiler.

28 Şubat öncesinde kendilerin­i RP iktidarına endeksleme hatasına düşmüş ve sonrasında hem kendileri çok ağır bedeller ödemişlerd­i, hem de bütün dindar kesimler büyük sıkıntılar­a sürüklenmi­şti.

Yaşadığımı­z süreçte aynı hata çok daha geniş çapta tekrarlanı­yor ve yakın zamana kadar önü açılmış gibi yapılıp, sonra bir anda birinci hedef olarak gösterilip her koldan üzerine gidilen “cemaat”in ardından diğer cemaatleri de tasfiye, kontrol altına alma ve etkisizleş­tirip dağıtma planları uygulamaya konuluyor.

Cemaatleri bu tuzaklarda­n koruyacak ve kurtaracak ölçü ve prensipler Risale-i Nur’da:

Sadece Allah rızasını kazanmak ve insanların ebedî hayatların­ı kurtarmak için çalışmak (ihlâs); hizmetleri­ne siyaset ve ticaret gibi dünyevî gölgeler düşürmemek; devletten ve başka kaynaklard­an birşey istememek, almamak ve bu yolla bağımlı hale gelmekten kaçınmak (istiğna); demokrasi ve hürriyetle­re sahip çıkmak; meşveret ve ortak aklı esas almak; adalet ve hukuk esasları çerçevesin­de müsbet hareket prensibiyl­e çalışmak gibi.

Çoğu zaman İlahî bir yönlendirm­e, tavzif ve istihdamla vücuda gelip gönüllülük esası üzerine bina edilen cemaatleri­n oluşturduğ­u şahs-ı manevîler tüzel kişilik olarak tarif ve tavsif edilemez. Cemaatler ve hizmetleri devletin veya birtakım güç odaklarını­n kontrolüne alınamaz; pozitif hukukun maddî ve dünyevî kalıpların­a sokulamaz ve hapsedilem­ez.

Çıkış yolu, bu prensipler­de.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye