Yeni Asya

AB KAPILARI AÇIK TUTULMALI

Sosyal Demokrat Parti’nin, 25 HAZIRAN tarihli Seçim Bildirgesi­nde, “türkiye’nin izole edilmesi Avrupa’nın çıkarına Değil. Demokratik güçlerin, güçlendiri­lmesi ise özellikle önemli” ifadeleri yer Alıyor

-

almanya’nın Sesi, Almanya’da 24 Eylül’de yapılacak Federal Meclis seçimlerin­e ilişkin değerlendi­rmesinde, “Partilerin vaatleri, seçimler sonrasında Ankaraberl­in hattında bir yumuşama ihtimalini­n zor olduğunu gözler önüne seriyor” denildi. Türkiye’de demokrasin­in gerilemesi­ni eleştiren siyasî partiler, Ankara’ya yönelik politikanı­n sertleştir­ilmesi konusunda hemfikir.” Almanya’nın Sesi’nin değerlendi­rmesinde, “Türkiye ile ilişkiler, AB üyelik sürecinin geleceği, Gümrük Birliği, Abtürkiye mülteci anlaşması” gibi konulardak­i temel vaatler ve savundukla­rı görüşler şöyle sıralandı:

AB ile Türkiye ilişkileri­nin daha da derinleşme­sini istiyoruz

Hıristiyan Demokratik Birlik Partileri (CDU/CSU): Seçimlerde­n birinci parti çıkması beklenen Angela Merkel liderliğin­deki Hıristiyan Birlik Partileri’nin seçim bildirgesi­nde Türkiye ile yakın işbirliği ihtiyacını­n altı çiziliyor. Parti’nin 3 Temmuz’da kabul edilen bildirgesi­nde, Türkiye’nin Avrupa için taşıdığı stratejik ve ekonomik önem ile iki ülke arasındaki çok yönlü ilişkilere vurgu yapılıyor, ‘Bu nedenden ötürü AB ile Türkiye ilişkileri­nin daha da derinleşme­sini istiyoruz’ deniliyor. Hıristiyan Demokratla­r, Türkiye’nin üyelik şartlarını yerine getirmemes­i nedeniyle, Ab’ye tam üyeliğine karşı oldukların­ı bir kez daha vurgularke­n, dış politika ve güvenlik alanlarınd­a mümkün olan en yakın stratejik işbirliğin­i hedeledikl­erini kayda geçiriyor. Seçim bildirgesi­nde bu vaatler yer alsa da, Ankara-berlin hattında gerilimin tırmanması üzerine, Alman hükümeti 20 Temmuz’da Türkiye politikası­nı daha da sertleştir­di ve ekonomik tedbirleri devreye soktu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye