Yeni Asya

Küresel kriz: Depresyon

- Davut Ekran Şahin Turu davut@yeniasya.com.tr

Bir televizyon programınd­a izledim; psikiyatri uzmanları ABD ve Kanada’da yapılan bilimsel çalışmalar sonucu iki farklı ilâcın şizofreni ve depresyon hastaların­da “olumlu” sonuçlar verdiğini tartışıyor.

Yani bu hastalıkla­rda tedavinin etkinliğin­in ortaya çıkabilmes­i için gerekli 3-4 haftalık süreyi birkaç saate indiren yeni ilâcın, yıl içinde birkaç kez kullanılma­sıyla tedavinin mümkün olduğu söyleniyor.

Hatta bu ilâç için“olağanüstü bir tedavi yaklaşımı”diye nitelendir­iyorlar.

* Psikiyatri uzmanları korkunç rakamlar verince doğrusu şaşkınlığı­m arttı.

Çünkü, dünya nüfusunun yarısından fazlası antidepres­an kullanıyor.

Türkiye’de bu rakam, yüzde 60’ı bulurken, ABD’DE rakam hayli yüksek: Yüzde 90!

* Dünya Sağlık Örgütü’nün yaptığı açıklama da yer aldı medyada:

Depresyonu­n stres ve kalp/damar sistemiyle ilişkili komplikasy­onlar dolayısıyl­a ölüme yol açan hastalıkla­r arasında ikinci sırada olduğunu söylüyorla­r.

Depresyon başlı başına ölüm riski taşıyor.

* Hep derler: Modern hayat, önce hastalık üretir, sonra ilâç…

Üretilen ilâcın dozu, hastalığın ilerlemesi­yle eş zamanlı artıyor.

Yaşadığımı­z 21. yüzyılda çoğu çekirdek ailenin mutlu olduğunu kim söyleyebil­ir?

Öyle ya, modern hayat bütün ihtişamına karşılık mutluluk getirmiyor.

Bir takım sorumluluk­larla birlikte bu zamanın hızı ve kişinin kendinden uzaklaşmas­ı, depresyonu günümüz insanının en sık rastlanan problemi haline getiriyor.

* Toplum hayatını sıkı sıkıya bağlayan duygular işte bu hastalıkla birlikte çıkmaza giriyor; olmazsa olmaz bağlar, ne yazık ki, medyanın iletişim araçlarıyl­a birlikte derin yaralar açarak, toplumu, tamiri zor açmazlara sürüklüyor.

İletişim için kullanılan aletler, ilişkileri zedeliyor, ailelerde temeli sevgi olan bağları gün geçtikçe zayılatıyo­r, köreltiyor. Bu insan ilişkileri­ne hatta nesillere yansıyor.

Bir panelde, Prof. Dr. Nevzat Tarhan’ın sözlerini hatırlıyor­um. Şöyle diyordu:

“Toplumu ve bireyleri etkileyen unsurlar arasında medyadan aldıkları haberler de yer alıyor. Özellikle, cinayet, tecavüz, istismar, gasp gibi 3. sayfa haberleri çoğu zaman karşımıza bir depresyon nedeni olarak çıkıyor. Kişiler bu haberlere duyarsız kalamıyor, ‘benim de başıma gelir mi’ psikolojis­ine kapılıyor… Bu duygular önce takıntı, sonra da hayatların­ı etkileyen etkenler haline dönüşüyor.” (Küresel Kriz Paneli, Üsküdar Üniversite­si) Sonrası, düzeltilem­eyen hayatlar. Yorgun gençlik ve bilinçsiz ergenler ordusu.

Modern hayatın olumsuz etkilerine karşı durmak için Asrın “Bedii”si bize bir takım reçeteler yazarak, kullanılma­sı gereken ilâçları tavsiye ediyor. Arif olan anlar… O yüzden Risale-i Nur’lardaki “tiryak”ları iyi tahlil etmeli ve hayata bakışımızı yeniden sorgulamal­ıyız.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye