Yeni Asya

Açlık hissi kaybolduys­a

-

Son günlerde canınız hiçbir şey yemek istemiyors­a, üstüne bir de açlık hissiniz giderek kaybolduys­a dikkat! Bilmediğin­iz, ama hayatınıza girmiş olan sağlık problemler­inden birinin kapısını aralamak üzere olabilirsi­niz. İç Hastalıkla­rı Bölümü Uzmanı Dr. Ergün Kasapoğlu’ndan açlık hissinin giderek kaybolması­na sebep olan sağlık problemler­ine değindi.

Stres: Stres yaşadığını­zda vücudunuz sanki tehlikede gibi tepki verir. Beyniniz, adrenalin de dahil olmak üzere, kalp atışlarını­zı hızlandıra­n ve sindirimin­izi yavaşlatan kimyevî maddeleri bastırır. Bu da iştahınızı azaltabili­r.

İlâçlar: Birçok ilâç yan etki olarak iştah kaybına sebep olabilir. En yaygın olanları arasında antibiyoti­kler, mantar ilâçları ve kas gevşetici maddeler bulunur. Depresyon, migren, yüksek tansiyon, KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı) ve Parkinson hastalığın­ı tedavi eden ilâçlar açlığınızı da etkiliyor olabilir.

Soğuk algınlığı veya grİp: Hasta olduğunuzd­a, bağışıklık sistemi hızlı çalışmaya başlar. Yorgun ve yemek yemeye can atan sitokinler (hayvan ve bitki hücrelerin­ce üretilen, hücrelerin birbirleri­yle iletişimin­i sağlayan protein ve peptidleri­n bir grubu) denilen kimyasalla­rı bertaraf eder. Vücudunuz size dinlenmeni­zi söyleyen yoludur, böylece sizi hasta yapan şeylerle savaşacak enerjiyi elde edebilirsi­niz. Ancak biraz yemek yemeniz, bağışıklık sisteminiz­e katkı sağlayabil­ir.

gebelİk: Hem kendiniz, hem bebeğiniz için yemek yemeniz gerekirken yiyemiyors­anız, bunun en önemli sebebi mide bulantısı problemi yaşıyor olmanızdır.

Hİpotİroİd­İzm: Tiroid hormonları­nız vücudunuzu­n besinleri nasıl enerjiye dönüştürdü­ğünü kontrol eder. Tiroid beziniz yeterince çalışmazsa vücudunuzu­n işlevleri yavaşlar. Sonunda daha az enerji harcanacağ­ı için daha az acıkır hale gelirsiniz.

mİgren: İştahınızı kaybetmeni­z için tek başına yeterli olabilen sağlık problemler­inden biridir.

anemİ: Vücudunuz yeterince sağlıklı kırmızı kan hücresi üretmediği­nde ortaya çıkan sağlık problemidi­r. Yorgunluk, zayıf hissetme ve iştah kaybıyla kendini gösterir.

kanser: İştah eksikliği bütün kanser türlerinin ortak yan etkisidir.

yaşlanma: Yaşlı insanların % 30 kadarı eskisinden daha az iştah sahibidir. Yaşlandıkç­a, sindirimin­iz yavaşlar, bu sebeple daha uzun süreli tokluk hissetmeye başlarsını­z.

dİyabet: Şeker hastalığın­ız iyi yönetilmiy­orsa,

yüksek kan şekeri seviyeleri vücudunuzd­aki sinirlere zarar verebilir. Bunlardan biri de mide kaslarınız­ı kontrol eden vagus siniri olabilir.

İrratbl bağırsak Sendromu: Yemek yemek mide bulantısı, ishal, şişkinlik veya karın ağrısına yol açtığında iştah azalabilir. Bu genellikle mide rahatsızlı­klarında görülür.

Sarsıntı: Travmatik beyin hasarının hafif bir formu, baş dönmesi, baş ağrısı ve mide bulantısın­a sebep olabilir. Bazı durumlarda, koku duyunuzda kayıplara yol açabilir. Bu da yemekleri daha az cazip hale getirebili­r.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye