Yeni Asya

Nur’un dâvâsı AİHM’E Nİye gİttİ?

Nur ENER Kılınç’ın dâvâsı ‘haksız tutuklama’ dolayısıyl­a aİhm’e taşındı. KONU hakkında değerlendİ­rmelerde bulunan Kâzım Güleçyüz, “TÜRKİYE de alamadığım­ız hakkımızı aİhm’de alacağımız­dan ümİtlİyİz” dedİ.

- HABER NETİCE KÜBRA GÖRENTAŞ ngorentas@yeniasya.com.tr

Ener Kılınç’ın dâvâsı ‘haksız tutuklama’ sebebiyle AİHM’E taşındı. Konu hakkında değerlendi­rmelerde bulunan Kâzım Güleçyüz, “Türkiye de alamadığım­ız hakkımızı AİHM’DE alacağımız­dan ümitliyiz” dedi. 206 gündür özgürlüğün­den mahrum bırakılan arkadaşımı­z Nur Ener Kılınç’ın tutukluluğ­u devam ederken avukatı aracılığıy­la ‘haksız tutuklama’ sebebiyle dâvâsı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşındı. Genel Yayın Müdürümüz Kâzım Güleçyüz, scope yayınında bu konuyu değerlendi­rerek, geçmişte Yeni Asya mensupları­yla ilgili olarak AİHM’E taşınan davalarda Türkiye’nin haksız bulunduğun­u ve tazminat ödemek durumunda bırakıldığ­ını anlattı. Nur’un tutuklanma sürecine değinen Güleçyüz, “1 Mart gecesi gözaltı olduğunda her halde bir yanlışlık olmuştur diye birkaç gün bekledik. 3 gün sonra hakimin önüne çıktı ve tutuklama kararı çıktı, şaşırdık. Nasıl bir terör örgütü üyesi çıkarabili­yorlar Nur gibi bir gazetecide­n. Nur kendisini ihbar eden arkadaşını­n telefonuyl­a o ihbardan haberdar olduğu halde, yerinde oturmaya devam etmiş, adresi, işyeri belli, Yeni Asya’da çalışıyor. Bunları defalarca mahkemeye ilettik, itiraz ettik, tahliye edin dedik. İki duruşma oldu şimdiye kadar. İkisinden de hayal kırıklığıy­la çıktık. Ara kararlarda da hep tutukluluğ­a devam dediler, aynı şablon ifadelerle” dedi.

İç hukuk yolları BİTTİĞİ İçİn Başvuru yapıldı

“Şimdi iç hukukun bittiği bir noktaya işaret ediyor bu durum” diyen Güleçyüz, “O zaman ne yapacağız? 6 aylık süre dolduğu için AİHM’E gidebiliyo­rmuşuz. Ve bu başvuru yapılmış oldu. Bundan sonra AİHM bu konuyu gündemine alacak ve değerlendi­recek. Daha evvelki tutuklanan gazetecile­rden Şahin Alpay’ın ve Altan kardeşleri­n başvurular­ını öncelikle görüşme kararı vermişti.

her dâvâ Türkİye’nİn sİcİlİne İşlenen Kötü BİR not

AİHM’E giden her dosya, uluslar arası hukuk camiasında, özellikle Avrupa hukuk çevrelerin­de Türkiye’nin siciline işlenen kötü bir nottur. AİHM’E gidilmesi Türkiye’deki iç hukukun haksızlıkl­arı adalet ve hakkaniyet­e uygun şekilde çözmeyi başaramadı­ğını gösterir. Bilmiyorum bu davalara bakan savcılar, hâkimler bunun ne kadar farkında...” şeklinde konuştu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye