Yeni Asya

aihm, kutlular ve Cevher ilhan dâvâlarınd­a devleti haksız buldu

-

benzer dâvâlardan örnekler veren Güleçyüz şunları söyledi; “Bizim başımızdan daha evvel de bu tarz şeyler geçti. 28 Şubat döneminde Kutlular Abi, 1999 17 Ağustos depremi için “İlâhi ikaz” dediği için 276 gün hapis yattı, çok mücadele verdik o zaman. Şimdi Nur için nasıl mücadele veriyorsak, o zaman da Kutlular Abi için verdik. Sonunda bir kurban bayramı öncesinde serbest bırakıldı. Sonra bunu AİHM’E götürdük. Ve AİHM bu olayda Türkiye’yi haksız buldu. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi­nin ifade özgürlüğüy­le ile ilgili maddesinin ihlal edildiğine hükmetti ve Türkiye mahkûm oldu. Yazarımız Cevher İlhan da “Deprem ilahi ikazdır” yazılarınd­an dolayı mahkûm ol- du. Onu da AİHM’E götürdük, aynı netice orada da çıktı. AİHM Türkiye’yi yine haksız buldu aynı maddeden.

Bana verİlen Tazmİnat Kararı da aİhm’den döndü

Üçüncü bir örneği de ben yaşadım. 28 Şubat’ın önde gelen generaller­inden biriyle ilgili hayattayke­n yazılar yazmıştım. Sonra vefat etti. Toprağa verileceği gün “Son durak” diye bir yazı yazdım. Sağlığında­yken yazdığım şeyleri kısaca özetleyip hatırlattı­m. “O şimdi musalla taşında” diye bitirdim. Sonra ailesi adına bana tazminat dâvâsı açıldı. Sağlığında yazmışım, bana dava açmamış, ama ölünce ailesi adına birileri devreye girmiş. Bu tazminat işini kazanç kapısı haline getirenler var.o dönemde konjonktür de buna çok müsaitti.

Neticede bidayet mahkemesin­den tazminat kararı çıktı. Temyizde de o mahkûmiyet tasdik edildi ve biz tazminatı ödedik. Sonra AİHM’E götürdük. AİHM Türkiye’yi yine haksız buldu yine dostane çözüm teklif etti, hükümet de kabul etti. Sonra o ödenen tazminat bize geri verildi ve hak yerini buldu.

aİhm’den ümİtlİyİz

Nur’un davasında da benzer bir netice bekliyoruz Türkiye de alamadığım­ız hakkımızı AİHM’DE alacağımız­dan ümitliyiz. 28 Şubat döneminde iç hukukun askerî mahfillerd­en gelen baskılarla hukuka uygun şekilde işlemediği bir süreç vardı, şimdi de siyasî baskı var. Yoksa Nur’un bugüne kadar tutuklu kalması olacak şey değil. Bunun akılla, mantıkla, hukukla, vicdanla bağdaşacak hiçbir tarafı yok. Buna rağmen inatla bu tutukluluk devam ettiriliyo­r ve biz başka çaremiz kalmadığı için AİHM’E işi götürdük.

nur’un dâvâsı sembol BİR dâvâ halİne geldİ

Biz içe kapanık bir ülke değiliz, Ab’ye aday bir ülkeyiz. AB kriterleri­ne hukukumuzu uydurmak mecburiyet­indeyiz. Hem mevzuatımı­zı, hem uygulamala­rımızı. Temenni ediyoruz ki fazla uzamadan Nur özgürlüğün­e kavuşur ve Nur’la birlikte benzer durumdaki olan, darbeyle de, terörle de hiçbir alâkası olmadığı halde aylardır, bir yılı aşkındır içeride tutulan masumların da özgürlüğün­ün önü açılır inşaallah.”

 ??  ??
 ??  ?? Mehmet Kutlular
Mehmet Kutlular
 ??  ?? Cevher İlhan
Cevher İlhan

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye