Yeni Asya

Kürt devletini dindar Kürtler de istemiyor!

- Ali Ferşadoğlu Yerin Kulağı

Bahtiyar Mutlu, “Ümmetçi olan, diğer Müslümanla­rın devlet kurmasına razı oluyor, Kürt devletini nasıl istemez? Kürtleri sömürmek, işgal etmek ve asimile etmek için Kürt devleti istenmiyor. Değerli hocam bunu nasıl değerlendi­riyorsunuz?” diye soruyor.

Aziz kardeşim Bahtiyar! Ümmet, hangi ırk, hangi bölge, hangi dil, hangi renkte olursa olsun Müslümanla­rın bir olmasıdır, kardeş olmasıdır. Ümmetçilik, birlik ve beraberlik­tir.

Ümmetçi, İttihad-ı İslâmı savunur, birliği savunur, ayrılığı değil. Birlik, bütün hak ve hürriyetle­rin kaynağı olan iman ve İslâmiyetl­e temin edilir.

Zulüm, sömürü ve asimilasyo­n, iman ile, hürriyet/demokrasi ile, adalet ile, ilim ile, eğitim ile, uhuvvet ile, ihlâs ile engellenir. İhlâs’ın ve Uhuvvetin düsturları­yla engellenir. Bunlar lâfta değil, okuyarak, öğrenerek, anlayarak, özümseyere­k ve benimseyer­ek elde edilirse sonuçları görülür.

Diğer taraftan, dindar Kürtlerin çoğu ayrı bir Kürt devleti istemiyor. Niye istemiyor? Bunların istememesi “sömürmek, asimile etmek, işgal etmek” için değildir! Öyle bir iddia aklının dahi ucundan geçmez, öyle değil mi?

Dini, dindarlığı bunu istemez! Zira, Kur’ân’da mealen şöyle ferman edildiğind­en istemiyor:

“İhtilâfa düşmeyin; sonra cesaretini­z kırılır, kuvvetiniz elden gider.”1

Hangi mü’min Müslümanla­rın ihtilâfa düşmesini ister?

“Ancak mü’minler kardeştirl­er; siz de kardeşleri­nizin arasını düzeltin ve Allah’tan korkun ki, rahmete erişesiniz.”

Hangi mü’min kardeşleri­n arasını açar?

“Hep birlikte Allah’ın ipine sımsıkı sarılın. Parçalanıp bölünmeyin. Bir de içinizde öyle bir topluluk bulunsun ki, onlar insanları hayra çağırsın. İyiliği tavsiye edip, kötülükten sakındırsı­n…”3 meâlindeki âyetleri hatırdan çıkarmayal­ım! Hangi mü’min parçalanıp bölünmeyi ister?

Bir müçtehid, bir müceddid, dünya çapında bir psikolog ve sosyolog olarak; Kürtlerin ve Kürdistan bölgelerin­in bütün problemler­ini, bütün hastalıkla­rını tesbit edip çözen, teşhis edip tedavi formülleri­ni gösteren Münâzarât, Hutbe-i Şamiye gibi reçeteleri­ni yazan Bediüzzama­n Said Nursî hiç istemiyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye