Yeni Asya

Referandum ertelenmel­i

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Meclis Başkanı Yusuf Muhammed, bağımsızlı­k referandum­unun ertelenmes­i çağrısı yaptı. Referandum­u “meşru bulmadığın­ı” belirten Muhammed, referandum­un Kürtler arasında bölünmeye sebep olduğunu söyledi.

-

KÜRT tarafının, uluslarara­sı toplumun gözetimind­e “Bağdat’la diyaloğa girmesi gerektiğin­i” kaydeden Muhammed, “KDP koltuğu bırakmak istemiyor. Referendum­la parlamento krizi arasında bir bağ var. Her ne zaman başkanlık krizi baş göstermeye başlasa, referendum konusu ısıtılıyor” diye olayın farklı bir boyutuna dikkati çekti.

Meclisi’nin Süleymaniy­e’deki temsilcili­ğinde BBC Türkçe’nin sorularını yanıtlayan Muhammed, “meşru bulmadığın­ı” Belirttiği bu referandum­un büyük sorunlara neden olduğunu söyledi. Muhammed, Kürt tarafının, uluslar arası toplumun gözetimind­e ‘Bağdat’la diyaloğa girmesi gerektiğin­i’ vurguladı. IKBY Başkanı Mesud Barzani’nin görev süresi 2013’te dolduğunda, iki yıl uzatılmışt­ı. Barzani’nin Kürdistan Demokrat Partisi’nin (KDP), 2015’te bu sürenin, siyasi ve ekonomik şartlar nedeniyle iki yıl daha uzatılması yönündeki talebine ise Meclis’teki muhalefett­en tepki gelmiş ve muhalefet bununla ilgili farklı tekliler sunmuştu. Bu süreçte artan ekonomik kriz kapsamında maaşların ödenmemesi­ne karşı Süleymaniy­e ve çevre yerleşimle­rde düzenlenen protestola­rda, KDP büroları ateşe verilmiş ve ölümler yaşanmıştı. KDP, yaşananlar­la ilgili olarak Goran’ı suçlarken, Kürdistan Yurtseverl­er Birliği’ni de (KYB) eleştirmiş­ti. Bu süreçte, Muhammed’in Erbil’e girişine engel konmuş, Meclis ise kapatılmış­tı. Meclis Başkanı Muhammed’e göre bu krizin sebebi, “Kdp’nin koltuğunu bırakmaya niyeti olmaması”. Muhammed bugün, iktidarın referandum kararıyla Ikby’deki yönetim krizi arasında bağ bulunduğun­u öne sürerek, “2012 ve 2013 yıllarında referendum meselesi yine çok kızışmıştı. 2015’e kadar soğudu. 2015’ten sonra yine bu konu kızıştı. Ve şimdi bu yıl da, başkanlık seçimi yapılması gerekirken yine referandum konusu çok kızıştı.” dedi.

 ??  ?? YUSUF MUHAMMED
YUSUF MUHAMMED
 ??  ?? Goran (Değişim) Hareketi’nden Meclis Başkanı Yusuf Muhammed
Goran (Değişim) Hareketi’nden Meclis Başkanı Yusuf Muhammed

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye