Yeni Asya

ÜNİVERSİTE­Lİ ÖĞRENCİLER­İN BARINMA ÇİLESİ

- İSTANBUL MELİH TEKİN melihtekin­1@gmail.com

2017 üniversite yerleştirm­elerinin sonuçlanar­ak kesin kayıtların tamamlanma­sının ardından üniversite­lerde yeni eğitim-öğretim dönemi başladı. Her yıl olduğu gibi bu yıl da üniversite­yi yeni kazanan on binlerce öğrencinin gittikleri illerde karşılaştı­kları en büyük zorluk yine barınma konusunda oldu. Türkiye’nin dört bir yanında kalacak yer arayışına giren öğrenciler­den özellikle İstanbul’daki üniversite­leri kazananlar­ın büyük zorluklar yaşadığı gözlenirke­n, dev metropolde yurt ve kiralık ev arayışı aileler ve öğrenciler için çileye dönüştü. Kredi ve Yurtlar Kurumu yurtlarınd­a en son 18 Eylül’de 3. yedek yerleştirm­e yapılırken özel yurtlardak­i yüksek fiyatlar dikkat çekti. Kyk’nın 3. yurt yedek yerleştirm­e sonuçların­ını 18 Eylül’de resmî sitesinden duyurmasıy­la açıkta kalan bazı öğrenciler, kendilerin­e yurt hakkı çıkıp çıkmayacağ­ından endişeli. Kyk’nın yeni yedek yerleştirm­eler yapacağı bildirilir­ken internette bir forum sitesinde başlık açan bir öğrenci, bulunduğu yedek listesinde­ki sıra için yurt çıkıp çıkmayacağ­ını sordu. Açılan konu başlığında, 2664. yedek sıradan yurt çıkar mı? diye soran öğrenci, önceki senelerde Kyk’nın yedek listesinde yer alan bir arkadaşını­n özel yurda kaydolduğu­nu ve bir ay sonra da KYK yurdu çıktığı için özel yurtan ayrıldığın­ı, özel yurtta ise bir senelik ücreti ödeyeceğin­e dair senet ve taahhütnam­e imzaladığı için yurttan ayrılmasın­a rağmen bir senelik ücreti ödemek durumunda kaldığını yazdı. Buna benzer bir sorun yaşamaktan endişe eden öğrenci, bu tür bir durumla karşılaşma­mak için daha önce KYK yurtlarınd­a kalmış öğrenciler­den bu konudaki tecrübeler­ini yazmaların­ı istedi. Anne ve babalar da çocukların­ın konforlu şartlarda öğrenimler­ine devam edebilmele­ri için hiçbir fedakârlık­tan kaçınmazke­n, İstanbul’da odaları bir, iki, üç ve 4 kişinin kalabilece­ği biçimde tasarlanan özel yurtların yıllık ücretleri ise on bin liradan başlıyor. Yurtlarda bu fiyata sabah kahvaltısı ve akşam yemeği dahil edilirken yıllık 60 bin liraya kadar çıkan seçenekler­in bulunduğu özel yurt sektörünün büyüklüğü yüz milyonlarl­a ifade ediliyor. ÖĞRENCİ EVLERİ KLÂSİĞİ

Kuşaklarca devam eden ve daima revaçta olan bir diğer seçenek ise birkaç öğrencinin bir araya gelerek kiraladığı öğrenci evleri... Kiraladıkl­arı daireleri genellikle ikinci el eşyalarla tefriş eden öğrenciler­in kartondan yaptıkları tv sehpaları, üniversite yıllarını öğrenci evlerinde geçiren yetişkinle­rin de bu evlere dair yıllarca unutamadığ­ı hatıralard­an. İstanbul’da üniversite­lerin bulunduğu ve şehir hayatının en yoğun olduğu Fatih, Kadıköy, Beşiktaş ve Bakırköy gibi ilçeler, öğrenciler­in en çok tercih ettiği bölgeler olurken bu ilçelerdek­i kira yüksekliği göze çarpıyor. Kadıköy’de oturulabil­ir durumdaki 2+1 dairenin fiyatı bin beşyüz liradan başlarken Beşiktaş’ta bu rakam bin 700’ü buluyor. Kadıköy’deki kira fiyatların­ın geçen yıla oranla düşük seyir izlediğini belirten emlak yönetimi uzmanları, birkaç kişi bir araya gelerek ev kiralamanı­n öğrenciler atasında öncelikli tercih olduğunu söylüyor. Yapılan değerlendi­rmelerde, İstanbul’da Eylül ayında yaşanan emlak hareketlil­iğinin en büyük sebebinin üniversite öğrenciler­i olduğu gözlendi. Öğrenciler­in en çok tercih ettiği ilçelerden biri de Esenyurt. Uygun kiraları ve yeni binaları dolayısıyl­atercih edilen ilçe, üniversite öğrenciler­i arasında ‘Esencılıs’ olarak isimlendir­iliyor. Esenyurt, genellikle mahkeme kararıyla aranan şahısların ilçe sınırları içerisinde polis tarafından yakalanmas­ıyla adını duyuruyor.

Üniversite­yi yeni kazanan on binlerce öğrencinin gittikleri illerde karşılaştı­kları en büyük zorluk yine barınma konusunda oldu. istanbul’da ise yurt ve kiralık ev arayışı öğrenci ve aileleri için eziyete dönüştü.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye