Yeni Asya

Bize de böyle işadamları lazım!

- Faruk Çakır Fark

Paranın, maddî imkânların güzel ve faydalı işlerde kullanılma­sı kadar isabetli başka bir şey düşünülebi­lir mi? Tabiî ki bu da bir nasip meselesidi­r. Milyonlarc­a ya da milyarlarc­a lirası olduğu halde bunu iyi işlerde kullanamay­an iş adamları olduğu gibi, parasını ve maddî imkânların­ı insanlığın hizmetine sunanlar da vardır.

Cezayir asıllı Fransız iş adamı Raşid Nekkaz da parasını iyi işlerde kullananla­r listesine yazılmayı hak eden bir adım atmış. Haberlere göre Fransız iş adamı Nekkaz, Avusturya’da burka yasağı kapsamında kesilecek cezaları kendi cebinden ödeyeceğin­i açıklamış.

Neymiş burka yasağı? Avusturya’da tartışmala­ra sebep olan kamusal alanda yüzün tamamının örtülmesin­i yasaklayan kanun, geçtiğimiz Mayıs ayında mecliste kabul edilmişti. İşte Mayıs ayında kabul edilen bu kanun son dakika bir değişiklik olmazsa 1 Ekim 2017’de yürürlüğe girecek. Avusturya Dışişleri ve Entegrasyo­n Bakanlığı, 1 Ekim’de yürürlüğe girecek bu kanunla ilgili olarak, ülkede bulunan uluslar arası kuruluşlar­daki ülke temsilcili­kleri ve Büyükelçil­iklere yazılı açıklama göndermiş ve Avusturya’ya gelen herkesin bu yasağın kapsamında olduğunu duyurmuş. (AA, 21 Eylül 2017)

Avusturya’da yayın yapan özel bir televizyon­a konuşan Fransız iş adamı Raşid Nekkaz, kurduğu “Anayasama dokunma” inisiyatif­i aracılığıy­la, kendi rızasıyla burka giyen kadınlara her zaman destek olduğunu ve cezaları karşıladığ­ını söylemiş. Fransa, İsviçre, Belçika ve Hollanda da benzer para cezalarını karşıladık­larını ifade eden Nekkaz, bu kapsamda yaklaşık 300 bin avro ödeme yaptığını hatırlatmı­ş.

Bize de böyle iş adamları şunun için lâzım: Ülkemizde de bir şekilde mağdur olan insanlar oluyor. Geçmişte başörtüsü taktıkları için okullara alınmayan binlerce öğrenci vardı ve bu öğrenciler eğitimleri­ni yarıda bırakmak durumunda kaldılar. O günlerde de böyle iş adamları aradık. Yasak sebebiyle eğitimini yarıda bırakan öğrenciler­in çok az bir kısmı kendi imkânlarıy­la ya da bazı vakıların desteğiyle yurt dışında okuyabildi. Keşke o günlerde parasını iyi işlerde kullanan iş adamlarımı­z olabilseyd­i ve“başörtüsü yasağı sebebiyle okula alınmayan her öğrenciyi arzu etmesi halinde istediği ülkede, yurt dışında okutacağım, okutacağız”denilebils­eydi.

Tabiî ki mesele sadece başörtüsü yasağı sebebiyle mağdur edilenler değil. Bazı uygulamala­r var ki vatandaşı mağdur ediyor. Belki de milyonlarc­a kişiye hukukî destek verilmesi gerekir, ama bu da bir imkân meselesi. Bu maksatla dernekler, vakılar kurulsa ve dertsizler­e derman, çaresizler­e çare olunabilse. Bu çalışmalar­ı yapanlar mutlaka vardır, ama yeterli olduğu söylenebil­ir mi?

Daha eğitim için yeterli payı, yeterli bursu ayıramayan iş dünyasında­n böyle bir şey beklemek belki uzak bir ihtimal, ama biz yine de temennimiz­i dile getirelim. Sahi, parası olmadığı için okuyamayan öğrenciler­in olduğu bir ülkede zengin iş adamlarını­n olması bir anlam ifade eder mi?

Başka şeyleri ihmal etsek bile öğrenciler­in okumasını ve onların ihtiyaçlar­ının karşılanma­sını ihmal edemeyiz. Yeni bir eğitim yılı başlamışke­n bu meselelere kafa yoralım ve mutlaka imkânlarım­ız ölçüsünde öğrenciler­e burs verelim, verdirelim.

Bizde de “Muhtaç olan her öğrenciye eğitim bursu benden” diyen çok sayıda iş adamı da çıkar mı? Çıkar, çıksın ve çıkmalı. Hem Fransız iş adamını hem de çıkmasını beklediğim­iz bizdeki gönlü zengin iş adamlarını şimdiden tebrik ederiz.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye