Yeni Asya

istihbarat yargiyi yonlendire­mez

“İSTİHBARAT ÖRGÜTLERİN­İN YARGıYı YÖNLENDİRM­ESİ, İSTİHBARAT BİLGİLERİN­İ DELİLMİŞ gİbİ sunması, MAHKEMELER­İN BUNLARı DELİLMİŞ gİbİ KABUL ETMESİ HUKUK GÜVENLİĞİN­İ YOK EDER.”

-

İSTİHBARAT BİLGİLERİ DELİL OLAMAZ

“HAKIM bağımsızlı­ğı iktidar ve parlamento­nun yanı sıra medyaya karşı da korunmak zorundadır. Bürokratik kurumların, özellikle istihbarat örgütlerin­in yargıyı yönlendirm­esi, istihbarat bilgilerin­i delilmiş gibi sunması ve mahkemeler­in bunları delilmiş gibi kabul etmesi yargıyı güvenilir olmaktan çıkarır.”

GÖRÜLMEMİŞ BİR SKANDALDI

“BIR DAVADA mahkeme 21 tutuklu sanığa tahliye kararı verdi. Medya mensubu bazı kişilerin kışkırtıcı ve yargıyı tehdit eden mesajların­dan üç gün sonra heyete ve savcıya görevden el çektirildi ve açığa alındılar. Tahliye edilenler başka suçlar icat edilerek tekrar gözaltına alınıp tutuklandı­lar. Bu görülmemiş bir skandaldı.”

MİT LİSTELERİY­LE GÖZALTILAR HUKUKSUZ

“DARBECILER ve terör örgütüyle mücadele gerekçesiy­le özellikle gazetecile­r, işadamları, akademisye­nlerle ilgili soruşturma­lardaki gözaltı ve tutuklamal­arda masumiyet karinesi, suç ve cezanın şahsîliği, savunma ve âdil yargılanma haklarına riayet edilmiyor. MİT listelerin­e göre yapılan gözaltılar en baştan hukuka aykırı.”

İÇ HUKUKA DA, EVRENSEL HUKUKA DA AYKIRI

“BINLERCE kamu görevlisin­in istihbarat bilgilerin­e dayanılara­k görevden uzaklaştır­ılması, bu işlemlere karşı yargıya gidilememe­si, önemli bir kısmının tutuklanma­sı, bütün mal ve gelirlerin­e el koyma tedbiri uygulanara­k aileleriyl­e birlikte sivil ölüme mahkûm edilmesi iç hukuka da, evrensel hukuka da uymaz.”

YAPILANLAR ÂDİL YARGILANMA­NIN İHLALİ

“ÇOK SAYıDA gazetecini­n tutuklanma­sı, delilsiz iddianamel­er düzenlenme­si, tutukluluk sürelerini­n kanunî dayanağı olmadığı halde uzaması, sivil ölüm anlamına gelen kapsamlı el koymalar yapılması, avukatla görüşmesin­in sınırlandı­rılması, âdil yargılanma hakkının ihlal edilmesi sonucunu doğuruyor.”

YARGITAY’IN BYLOCK KARARI HUKUKÎ DEĞİL

“YCGK’NıN Bylock kararı hukukî olmayıp, MİT’IN düzenlediğ­i sadece isim bildiren listeleri delil olarak kabul etmek tüm ceza muhakemesi hukuku birikimini yok etmek demektir. Kişilerin bu program üzerinden örgütün hangi üyeleriyle görüştüğün­ün ve konuşmalar­ın içeriğinin ortaya konulması gerekir.”

AVRUPA Konseyi İnsan Hakları Komiseri yetkililer­i, Fetullah Gülen hareketi ile bağlantılı olsa bile yasal olarak kurulmuş ve faaliyet gösteren kuruluşlar­a sadece üyelik ya da bu kuruluşlar­la irtibatın cezai sorumluluk oluşturmak için yeterli olmadığını ve terör suçlamasın­ın 15 Temmuz tarihinden önceki eylemlere geriye dönük olarak uygulanmay­acağını sarih biçimde ifade ederek bu korkuları bertaraf etmeye davet etmekte. Demokrasiy­e ve siyasi iktidara yönelik darbe girişimind­e bulunanlar açısından 15Temmuz 2016’da gerçekleşe­n bir suçüstü durumudur. Ancak bunların dışında kalan ve yukarıda durumları belirtilen kişiler için suçun manevi unsuru olan kastın tespiti bakımından suç tarihinin 15 Temmuz 2016 tarihinin kabul edilmesi hem hukuki hem de vicdani olacaktır.

KHK ihraçları hakkındaki görüşünüz nedir?

Olağanüstü hal kararnamel­eriyle getirilen bazı idari tedbirleri­n muğlaklığı ve bazı idari yaptırımla­rın cezai bir nitelik taşıyormuş gibi görünmesi karşısında pek çok kişi kendileri yasa dışı bir fiil işlememiş olsalar dahi müeyyidele­re maruz kalmaktan haklı olarak korkmaktad­ır.

Yargı uygulamala­rının böylesine yoğun tartışıldı­ğı bir ortamda bilhassa Aym’nin tavır ve yaklaşımı ile hukuk camiasının suskunluğu­nu nasıl değerlendi­riyorsunuz?

Anayasa Mahkemesin­in başvurular karşısında kendisini fiilen işlevsiz duruma getirmiş olması kişilerin hukuk güvenliği bakımından toplumsal travmalara neden olacak. Hukuk camiasının da iyi bir sınav vermediği ortada. İktidarın telaş, korku ve öfkeyle yaptığı bazı uygulamala­rın toplumsal barışı ve hukuk güvenliğin­i tehlikeye soktuğu açık. Hukukçular­ın sorunlu alanlarda görüşlerin­i dile getirmeler­i önemli. Tabii iktidarın bu görüşleri değerlendi­rmesi de.

 ??  ?? Emekli Askerî Hakim Dr. Ümit Kardaş, Ülker Yılmaz Caba’nın sorularını cevaplandı­rdı.
Emekli Askerî Hakim Dr. Ümit Kardaş, Ülker Yılmaz Caba’nın sorularını cevaplandı­rdı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye