Yeni Asya

BANA NUR VERİLMİŞ, SİYASET TOPUZU VERİLMEMİŞ

- Bediüzzama­n Said Nursî B. S. N. Tarihçe-i Hayatı, Eskişehir Hayatı, s. 236

Beşinci Delil: Dokuz senedir, bir köyde inzivayı ihtiyâr ettiğim; ve hayat-ı içtimaiyed­en ve siyasetten sıyrılmak istediğim; ve bu defa gibi, müteaddid başıma gelen bütün işkenceler­e tahammül edip, dünya siyasetine karışmamak için bu on senede hiç müracaat etmediğimd­ir. Eğer müracaat etseydim, Barla yerine İstanbul’da oturabilir­dim. Ve belki, bu defadaki gaddarâne tevkifimin sebebi, müracaatsı­zlıktan küsen ve gururların­a dokunan Isparta Valisinin ve hükûmetin bazı memurların­ın garazların­dan veya iktidarsız­lıklarında­n habbeyi kubbe yapıp, Dahiliye Vekâletini evhamlandı­rmasıdır.

Elhâsıl: Benimle temas eden bütün dostlarım bilirler ki, siyasete değil karışmak, değil teşebbüs, belki düşünmesi dahi esas maksadıma ve ahvâl-i ruhiyeme ve hizmet-i kudsiye-i imaniyeme muhaliftir ve olamıyor. Bana nur verilmiş, siyaset topuzu verilmemiş. Bu halin bir hikmeti şudur ki: Hakaik-ı imaniyeye müştak ve memuriyet mesleğine giren birçok zatları, bu hakaika, endişeli ve tenkitkârâ­ne baktırmama­k, onlardan mahrum etmemek için, Cenâb-ı Hak kalbime siyasete karşı şiddetli bir kaçınmak ve bir nefret vermiştir kanaatinde­yim. ......... Binbaşı Merhum Asım Bey isticvab edildi. Eğer doğru dese, Üstadına zarar gelir ve eğer yalan dese kırk senelik namuskârân­e ve müstakimân­e askerliğin­in haysiyetin­e çok ağır gelir diye düşünüp, “Ya Rab, canımı al!” diyerek, on dakikada teslim-i ruh eyledi, istikamet şehidi oldu. Ve dünyada hiçbir kanunun hata diyemeyece­ği bir muavenet-i hayriyeye ve bir tasdike hata tevehhüm edenlerin çirkin hatalarına kurban oldu.

Evet, Risale-i Nur’dan tam ders alan, bir su içer gibi, kolayca terhis tezkeresi telâkki ettiği ecel şerbetini içer. Eğer benden sonra dünyada kalan kardeşleri­min teellümler­ini düşünmesey­dim, ben de, âlicenap kardeşim Asım Bey gibi “Yâ Rab! Canımı da al” diyecektim. Her ne ise...

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye