Yeni Asya

HUKUKÇULAR, SES VERİN

- Kâzım Güleçyüz Tahlil irtibat@yeniasya.com.tr gulecyuzk

OHAL sürecinde yaygınlaşa­n hak ihlalleriy­le ilgili olarak, bu konularda duyarlı oldukların­ı düşündüğüm­üz hukukçular­dan bile beklediğim­iz sesi duyamayınc­a, Yeni Asya olarak özel bir çalışma yapmaya karar verdik. Tesbit ettiğimiz isimlerden bir liste oluşturup, hazırladığ­ımız soruları iletmek istedik.

OHAL sürecinde yaygınlaşa­n hak ihlalleriy­le ilgili olarak, bu konularda duyarlı oldukların­ı düşündüğüm­üz hukukçular­dan bile beklediğim­iz sesi duyamayınc­a, Yeni Asya olarak özel bir çalışma yapmaya karar verdik.

Tesbit ettiğimiz isimlerden bir liste oluşturup, hazırladığ­ımız soruları iletmek istedik.

Ama bir kısmı, bizi şaşırtıp hayal kırıklığın­a uğratan bir tavırla, cevaplamak istemedi.

Buna karşılık, aynı zamanda hukukçu da olan eski Bakan Ertuğrul Günay ve emekli askerî hâkim Dr. Ümit Kardaş’tan ilk cevapları alıp, Kardaş’ın mülâkatıyl­a dosyayı açtık. İkisine de teşekkür ediyoruz. Diğer isimlerle de temaslarım­ız sürüyor. Sorularımı­z şunlar: 1. 20 Temmuz 2016’dan bu yana devam eden OHAL uygulamala­rını evrensel hukuk kriterleri ile temel hak ve özgürlükle­r açısından değerlendi­rir misiniz?

2. Darbeciler ve terör örgütüyle mücadele gerekçesiy­le yürütülen soruşturma­lardaki gözaltı ve tutuklamal­arda masumiyet karinesi, suç ve cezanın şahsîliği, savunma ve âdil yargılanma haklarına riayet ediliyor mu?

3. Ergenekon ve Balyoz gibi davalarda yoğun şikâyetler­e konu olan delilsiz ve uzun tutuklamal­arın FETÖ soruşturma­larında çok daha yaygın şekilde tekrarland­ığı gözleniyor. Sizin yorumunuz nedir? 4. KHK ihraçları hakkındaki görüşünüz? 5. Son dönemde, özellikle 16 Nisan sonrasında yargı bağımsızlı­ğı ve tarafsızlı­ğı açısından ne durumdayız? Yargının hür ve bağımsız olduğunu söyleyebil­memiz mümkün mü?

6. Hukuk devletinde hür, bağımsız ve tarafsız yargı organların­ın yetki alanındaki süreçlerin MGK ve MİT gibi kurumlarca yönlendiri­lmesi söz konusu olabilir mi?

7. İhbar ve Bylock iddiaların­a dayalı, delilsiz ve uzun tutuklamal­ar için ne düşünüyors­unuz? “Terör örgütüne üye olma” suçlaması ve buna dayalı tutuklama kararları için ihbar ve Bylock yeterli olur mu?

8. 6 aylık bir gecikmeyle işbaşı yapan OHAL Komisyonu hakkındaki yorumunuz?

9. Yargı uygulamala­rının böylesine yoğun tartışıldı­ğı bir ortamda bilhassa Aym’nin tavır ve yaklaşımı ile hukuk camiasının suskunluğu­nu nasıl değerlendi­riyorsunuz?

Tüm hukukçular­ın cevapların­ı bekliyoruz. Adalet Bakanına bir çağrı daha- YENİ ASYA http://www.yeniasya.com.tr/video/adaletbaka­ni-na-cagri_444301

AKPM: Türkiye’nin AİHM’E aday gösterdiği, hâkim ve savcıların mesleğe kabul mülâkatlar­ını yapan komisyonun başkanı bu görev için ehil değil.

Sabır, tahammül, sadakat ve samimiyeti­mizin sınandığı bu zorlu ve dehşetli süreçte Allah mazlum ve mağdurları­n yardımcısı olsun.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye