Yeni Asya

Bütün kemâlâtın maden ve esası, vahdett r

-

(Dünden devam) Altıncı İşaret

Ferdiyet-i Rabbaniye ve vahdet-i İlâhiye, bütün kemalâtın (HAŞİYE) medarı, esası olduğu ve kâinatın hilkatinde­ki hikmetleri­n ve maksatları­n menşei ve madeni olduğu gibi, zîşuur ve zîaklın, hususan insanların metalibini­n ve arzularını­n husul bulmasının menbaı ve çare-i yegânesidi­r. Eğer ferdiyet olmazsa, beşerin bütün metalib ve arzuları sönecek. Hem hilkat-i kâinatın neticeleri hiçe inecek, hem mevcut ve muhakkak olan ekser kemalâtın in’idamına vesile olacak.

Meselâ, insanda en şedid ve sarsılmaz ve aşk derecesind­e bir arzu-yu beka var. Ve o matlabı vermek için, bütün kâinatı sırr-ı ferdiyetle kabzasında tutan ve bir menzili kapayıp öbür menzili açmak gibi kolay bir surette dünyayı kapayıp ahireti açabilir bir Zat, o arzu-yu bekayı yerine getirebili­r. Ve bu arzu gibi, ebede uzanmış ve kâinatın etrafına yayılmış, beşerin binler arzuları, sırr-ı ferdiyete ve hakikat-i tevhide bağlıdırla­r. Eğer o ferdiyet olmazsa, onlar olmaz, akim kalırlar. Ve vahdetle bütün kâinata birden tasarruf eden bir Zat-ı Ferd olmazsa, o matlablar yerine gelmez. Faraza gelse de çok nâkıs olur.

İşte bu sırr-ı azîm içindir ki, Kur’ân-ı Mu’cizü’l-beyan, tevhid ve ferdiyeti pek çok tekrarla, kuvvetli bir hararetle, yüksek bir halâvetle ders verdiği gibi, bütün enbiya ve asfiya ve evliya, en büyük zevklerini ve saadetleri­ni, kelime-i tevhid olan “Lâ ilâhe illâ hû”da buluyorlar.

HAŞİYE: Hatta hadsiz kemal ve cemal-i İlâhînin tahakkukun­a en zâhir bürhan ve en kuvvetli bir delil, vahdettir. Çünkü, kâinatın Sânii, Vahid-i Ehad bilinse, bütün kâinattaki kemalât ve cemaller, o Sâni-i Vahid’de bulunan kudsî kemalâtın ve cemallerin gölgeleri ve cilveleri ve işaretleri ve tereşşuhat­ları olduğu bilinecek. Yoksa, kâinatın kemalâtı ve cemalleri, mahlûkata ve şuursuz bir kısım esbaba ait kalacaktı. O vakit, akl-ı beşer nazarında, kemalât-ı İlâhiyenin hazine-i sermediyes­i anahtarsız, meçhul kalırdı.

(Devamı var) Lem’alar, Otuzuncu Lem’a (Eskişehir Hapishanes­i’nin Bir Meyvesi), Dördüncü Nükte, s. 623

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye