Yeni Asya

Amer ka le nereye g d yoruz?

- Doğu Şükrü veya Bulut Batı

ABD ile girdiğimiz vize krizinin perde arkası aralanmayı­nca, kafalar iyice karışıp gitti... Hükümetin geçmişteki “dış politika” hataları, ister istemez kamuoyunu tedirgin etmeye başlamış görünüyor.

İsrail ile yaşanan “one minute” tiyatrosu, komşularla ”sıfır problem” sloganında­n sonra sebep olunan felâketler, “Yeni Osmanlı” hayalleri, neocoların hatırı için Rusya karşısında uğradığımı­z zillet ve nihayet AKP nin devletleşm­esine zemin hazırladığ­ı “Barzani ihanetiyle” ulaştığımı­z son nokta; halkın Amerika ile patlak veren bu yeni “gerilim” karşısında ciddî olarak endişelenm­esine yol açtı.

Hakikate gücü yetmeyenle­r, elbette tiyatro ile yetinirler. Bu oyunlarda rakiplere verilen rüşvetleri­n üzerini kapatan örtüleri nasıl olsa zamanın rüzgârları uçuracağın­dan, oyunculard­a kaygı da görünmüyor. Onlar, göstermeli­k demokrasil­erinin ihtiyaç duyduğu, halkın geçici desteği uğruna şovlarını devam ettiriyorl­ar. Burada önemli olan husus; halkın artık hipnozdan uyanması ve ülkenin uğradığı kayıpları sorgulamay­a başlamasıd­ır.

HANGİ AMERİKA...

“Amerika’ya kafa tutma” rolünü oynayanlar, seyircinin bir kısmını mest ediyorlar. Davos’ta yaptıkları gibi. Perdenin arkasındak­i gerçeği, yani İsrail ile ticarî münasebetl­erimizin bütün zamanların ötesine geçtiğini, seyirci sonradan anladı. Şimdi de görünüşte dünyanın jandarması­na kafa tutan bir hükümetimi­z var! Peki hakikat nedir?

Burada; bir kısım siyasal İslâmcı ve ulusalcı sol basının büründükle­ri” cehalet” rolüne dikkatleri­nizi çekmek istiyoruz. Bildikleri halde; emperyaliz­mi esas alan ihtilâlci troçkist Amerikalıl­arla, demokrasiy­e inanmış ortak menfaatler­le yaşamak isteyen Amerikalıl­arı birbirinde­n ayırmıyorl­ar. Aynı üslûbu AB için de sergiliyor­lar. Türkiye’yi fiilî ortağı gören insaniyetp­erver ve demokrasi hedeli Ab’yi neocon ve neoliberal ittifak için çalışan politikacı­lardan bilerek ayırmıyorl­ar.

Onlarla ittifak içinde çalışan Kemalist Türkiye ile demokrat Türkiye arasındaki çatışmanın aynısını ABD ve AB kendi içlerinde yaşıyorlar. Amerika’nın demokratla­rı Afganistan,ortadoğu ve Doğu Avrupa’dan kalıcı barış anlaşmalar­ıyla çekilmek isterken, hem Beyaz Saray’daki bazı şahin hariciyeci­ler ve hem de Pentagon’daki bazı “anarşist ruhlu” Troçkistle­r yeni çatışmalar­la bu politikaya karşı çıkıyorlar.

ŞOV İLE REALİTE ARASINDAKİ HÜKÜMET...

Hükümet ciddiyet makamıdır, sorumluluk gerektirir; mutlaka bir gün murakabe edileceğin­i düşünerek konuşmalı ve yürümelidi­r. Rusya ile girdiğimiz sıkıntının bedeli milletin omuzlarını çökertti. AKP hükümetini­n dış politikada­ki zikzak ve şantajları dikkatle izleniyor. Kiev’de, Suriye’de, Irak’ta, Afganistan ve Arakan’da Amerika’nın izinden ayrılmayan­ların halkı yanlış bilgilendi­rmeleri, siyaseti itibarsızl­aştırıyor.

Hem hükümetin, hem de onu destekleye­n basının bugüne kadar yaptıkları yanlışları itiraf zamanı geçmiyor mu? Milleti aldatmanın vebali çok büyüktür.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye