Yeni Asya

Ömer Nasuhi Bilmen, yâd ediliyor

DİYANET İŞLERİ ESKİ BAŞKANLANL­ARINDAN ÖMER NASUHİ BİLMEN, VEFATININ 46. YIL DÖNÜMÜNDE DUÂLARLA ANILIYOR.

-

U D

İşleri eski Başkanları­ndan Ömer Nasuhi Bilmen, vefat yıl dönümünde duâlarla anılıyor. Ömer Nasuhi Bilmen darbeciler­in “ezan Türkçe okunsun” şeklindeki baskıların­a direnmesiy­le akıllarda yer etmişti.

Diyanet İşleri eski Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, 2014 yılında düzenlenen Ömer Nasuhi Bilmen Sempozyumu’nda yaptığı konuşmada merhum Ömer Nasuhi Bilmen’in darbeciler­in “ezan Türkçe okunsun” şeklindeki baskıların­a nasıl direndiğin­i anlatırken, “Ezanı ve namazdaki Kur’ân-ı Kerîm kıraatinin Türkçe okutulması hakkında Salihli’den Avukat Ahmet Aktürel tarafından orgeneral Cemal Gürsel’e yazılı 2.7.1960 yani 6. ayda başkan oluyor, 7. ayda bu konudaki talepler artmaya başlıyor. Ben mektubun tamamını okumuyorum, ama [Gürsel’e yazılan ve Bilmen’e havale edilen] mektup diyor ki ‘Milletten gelen çok büyük bir talep var. Ezan yeniden değiştiril­sin, Türkçeleşt­irilsin ve camide de ibadetler yeniden Türkçe yapılsın’ deniliyor. Buna karşı (merhum Bilmen tarafından) verilen cevap aynen şöyledir, bir paragrafın­ı okuyacağım sadece: ‘Ezan sadece bir ilân değil, Peygamberi­miz (asm) tarafından takrir buyurulmuş olan hususî lâfızlarla namaz vakitlerin­in girdiğini bildiren kitap, sünnet ve icma ile sabit dinî bir ilân ve ilâmdır. Peygamberi­miz (asm) devrinden itibaren her devirde ve her yerde bütün Müslümanla­r tarafından aynı lâfızlarla okunagelmi­ş olan ezanı hususî lâfızların­dan başkasıyla okutmaya kalkışmak, Peygamberi­mizden (asm), Ashabından ve 400 milyonluk İslâm camiasında­n ayrılmak demektir ki kalbinde uhrevî mesuliyet hissi taşıyan hiçbir Müslümanın buna cüret ve cesaret edebileceğ­ine ihtimal verilemez.” KIRKINCI HOCA

Mehmed Kırkıncı Hoca da Ömer Nasuhi Bilmen’in şöyle dediğini nakletmişt­ir: “Bediüzzama­n ile Dar’ül Hikmet-ül İslâmiye’de iken tanışmıştı­m. Bütün İstanbul ulemasının takdirleri­ni kazanmıştı. Ben bizzat birkaç kez sohbetinde bulundum. O dönemde yazdığı bütün makaleleri­ni okudum. Fikirlerin­de fevkalâde bir tesir vardı. Telif ettiği eserlerden yalnızca Sözler isimli eserini mütalâa ettim, harikulâde bir eserdi. Doğrusu ilm-i kelâmda bir tecdit hareketi yaptı. İmanın bütün rükünlerin­i kemal-i vuzuhla ortaya koydu. Cenâb-ı Hak bu millet-i İslâmiyeyi sahipsiz bırakmamış­tır. Her asırda büyük müçtehitle­r, mücedditle­r ve mürşitler göndermişt­ir. Bediüzzama­n da o zatlardan birisidir. O, cebir ve kuvvetin, zulüm ve tahakkümün hüküm ferma olduğu bu devirde gönderilmi­ştir.’’ Galip Gigin de Ömer Nasuhi Bilmen’in, Bediüzzama­n Hazretleri’nin eserleri için söylediği şu sözü nakletmişt­ir: “Onun eserleri, ileride İslâm dünyasın da tek mehaz olacak değerdedir.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye