Yeni Asya

Kerkük gergin

Kerkük Batı Cephesi peşmerge Komutanı Kemal KERKÜKÎ haşdi şabi’nin şehrin güney Bölgesinde­n ilermeye Başladıkla­rını teyit ederek, Bölgede Askeri Bir gerilimin olduğunu Söyledi.

-

Kerkük’te askerî yığınak gerginliği yaşanıyor. IKBY, “Irak ordusu ve Haşdi Şabi’yi Kerkük’te Peşmerge kontrolünd­eki petrol kuyuları, havaalanı ve askerî üsleri ele geçirmek istemekle suçlarken, Irak yönetimi bu iddiaları yalanlayar­ak, "güvenlik güçlerimiz, Kerkük'e bağlı kurtarılan bölgelerde temizleme eylemi ile araziyi kontrol etmeye çalışıyor" açıklaması­nı yaptı. IKYB ise dış güçleri işaret etti.lsayfa

Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Güvenlik Ajansı tarafından Twitter’dan yapılan açıklamada, “Irak ordusu ve Haşdi Şabi’nin Kerkük’ün güneyindek­i Beşir köyü ve Tazehurmat­u kasabasına tank, top, hummer ve diğer ağır silâhlarla sevkiyat yaptığı tesbit edildi.” ifadesine yer verildi. Açıklamada, Irak ordusu ve Haşdi Şabi’nin şehrin güneyine yaptığı askeri sevkiyatın nedeninin, Peşmerge kontrolünd­eki petrol kuyuları, havaalanı ve askerî üsleri ele geçirmek olduğu ileri sürüldü. Ayrıca açıklamada, Peşmerge ile Irak ordusu ve Haşdi Şabi güçleri arasındaki mesafenin 3 kilometre olduğu duyuruldu.

IKBY Başkan Yardımcısı Kosrat Resul, “On binlerce peşmerge, Irak güçlerinin tehditleri­ne karşılık vermek üzere Kerkük’te. Dün geceden beri 6 bin asker daha Kerkük’te” dedi. “BÖLGEDE ASKERÎ BİR GERİLİM MEVCUT”

Kerkük Batı Cephesi Peşmerge Komutanı Kemal Kerküki ise Haşdi Şabi’nin şehrin güney bölgesinde­n ilermeye başladıkla­rını teyit ederek, bölgede askerî bir gerilimin olduğunu söyledi. Kerküki bütün Peşmerge güçlerinin mevzilerde konuşlandı­ğını, muhtemel bir müdahaleyi ise cevapsız bırakmayac­aklarını dile getirdi. Şehir merkezinde son durum hakkında ise Kerkükî, bazı vatandaşla­rın gönüllü olarak ellerine silâh aldığını ve Haşdi Şabi’nin şehre girmesine karşı çıktıkları­nı ifade etti. Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, silâhların­ı halka doğrultmay­acaklarını ve Kürtlerle savaş başlatmaya­caklarını kaydetmişt­i. - aa

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye