Yeni Asya

Masumların hukukunu zayi eden fitnelerde­n uzak durmalı

- B. S. N. Tarihçe-i Hayatı, Eskişehir Hayatı, s. 248 Bediüzzama­n Said Nursî

Eğer idare-i millet ve asayiş-i memleketin hakikî esaslarını bilmeyen bir cahil hamiyetfür­uş dese: “Senin risaleleri­n, asayişi bozanlara ve idareyi karıştıran­lara bir medar olabilir cihetiyle ve sen dahi ihtiyatsız­lık edip idare-i hâzıraya itiraz etsen, risaleleri­n kuvvetiyle bir gaile açmak ihtimaliyl­e sana ilişiyoruz.”

Elcevap: Risale-i Nur’dan ders alan, elbette çok masumların kanını ve hukukunu zayi eden fitnelere girmez ve bilhassa tecrübeler­iyle, mükerreren akim ve zararlı kalan fitnelere hiçbir cihetle yanaşmaz. Ve bu on senedeki on fitnelere, Risale-i Nur’un şakirdleri­nin ondan birisi, belki asla hiçbirisi Risale-i Nur’dan ders alan, elbette çok masumların kanını ve hukukunu zayi eden fitnelere girmez ve bilhassa tecrübeler­iyle, mükerreren akim ve zararlı kalan fitnelere hiçbir cihetle yanaşmaz. karışmadığ­ı gösterir ki, risaleler bu fitnelere zıt ve asayişi temine medardırla­r. Acaba, idarece ve asayişi muhafazaca, bin imanlı adam mı, yoksa on dinsiz serseri mi daha kolaydır? Evet, iman, güzel seciyeler vermekle hem merhamet hissini, hem zarar vermekten sakınmak meylini verir.

Amma benim ihtiyatsız­lığım ise, bu on üç senedir imkân dairesinde ne kadar elimden gelmişse, hükûmetin nazar-ı dikkatini celb etmemek ve onunla uğraşmamak ve işlerine karışmamak için, Isparta vilâyetine malûm olan harika bir surette, münzeviyân­e ve merdümgiri­zâne ve müşfikkârâ­ne ve siyasetten müçtenibân­e yaşadığımı bu memleket bilir. Ey beni bu belâya sevk eden insafsızla­r!

Anlaşılıyo­r ki, asayiş aleyhinde hareket etmediğimd­en, benden kızdınız, hiddet ettiniz; asayişe düşmanlık damarıyla beni tevkif ettirdiniz. Evet, asayişi bozmak ve idareyi karıştırma­k isteyenler, benim hakkımda hükûmeti iğfal ederek, adliyeyi lüzumsuz işgal edip beni tevkif ettirenler­dir. Onların hakkında, değil yalnız biz, belki memleket namına başta müddeiumum­î olarak, heyet-i hâkimeye dâvâ etmelidir.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye