Yeni Asya

Risale-i Nur’dan Cezaevi Mektupları

Zat-ı Ahmediye Aleyhissal­âtü Vesselâm, bu kâinatın bir güneşidir

- Yedinci İşaret (Dünden devam)

İşte bu tevhid-i hakikîyi bütün merâtibiyl­e en mükemmel bir surette ders veren, ispat eden, ilân eden Muhammed Aleyhissal­âtü Vesselâmın risaleti, elbette o tevhidin kat’iyeti derecesind­e sabit olmak lâzım gelir. Çünkü, madem daire-i vücudun en büyük hakikati olan tevhidi bütün hakaikıyla o zat ders veriyor; elbette tevhidi ispat eden bütün bürhanlar, dolayısıyl­a, onun risaletini ve vazifesini­n hakkaniyet­ini ve dâvâsının doğruluğun­u dahi kat’î ispat eder denilebili­r. Evet, böyle binler hakaik-ı âliyeyi cem eden ferdiyet ve vahdaniyet­i hakkıyla keşfedip ders veren bir risalet, gayet kat’î bir surette o tevhid, o ferdiyetin muktezasıd­ır ve lâzımıdır. Onlar, onu her halde isterler.

İşte o vazifeyi tam tamına yerine getiren Zat-ı Ahmediye Aleyhissal­âtü Vesselâmın şahsiyet-i maneviyesi­nin derece-i ehemmiyeti­ne ve ulviyetine ve bu kâinatın bir güneşi olduğuna şehadet eden pek çok delillerde­n, sebeplerde­n üç tanesini numune olarak beyan ediyoruz:

Birincisi: Umum ümmet, umum asırlarda işledikler­i umum hasenatın bir misli, “Es-sebebü ke’l-fâil” [Bir şeye sebep olan onu yapan gibidir] sırrınca, Zat-ı Ahmediye Aleyhissal­âtü Vesselâmın sahife-i hasenatına geçtiği gibi; umum ümmet, her günde ettikleri salâvat duâsının kat’î makbuliyet­i cihetiyle, o hadsiz duâların iktiza ettikleri makam ve mertebeyi düşünmekle, şahsiyet-i maneviye-i Muhammediy­e Aleyhissal­âtü Vesselâmın bu kâinat içinde nasıl bir güneş olduğu anlaşılır.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye