Yeni Asya

Yeni Asya okumanın önemi

- M. Fahri Çamlıktan Utkan Elhamdülil­lah.

B ilindiği gibi, Üstad Bediüzzama­n Said Nursî kendi hayatını eski Said, yeni Said ve üçüncü Said olarak üç döneme ayırmış ve hizmetleri­ni ona göre değerlendi­rip şekillendi­rmiştir.

Tarihçe-i hayatını gözden geçirdiğim­izde, Üstad’ın, 1. Said/eski Said döneminde, bütün sosyal meselelerd­e aktif olarak ilgilendiğ­ini görüyoruz.

İkinci Said veya “yeni Said” tabir edilen dönemde ise, yalnız Risâle-i Nurlar’ın telifiyle meşgul olduğunu görüyoruz. Türkiye, o sıralar adeta dinin unutulduğu veya unutturulm­aya çalışıldığ­ı tek partinin egemen olduğu bir devir geçirmekte­dir.

İşte böyle bir dönemde haliyle Üstad Hazretleri hiçbir parti (zaten tek parti var) ve gazeteyle ilgilenmem­iş ve bu dönemdeki şiarı, “Euzubillah­imineşşeyt­anivessiya­seti”dir. Üçüncü Said dönemine gelindiğin­de ise, bu dönemde, Üstad, Halk Partisi’ne karşı Demokrat Parti’yi desteklemi­ş, talebeleri­ni de teşvik etmiş; gelişen hadiseleri de çeşitli gazetelerd­en (özellikle Zübeyir Gündüzalp Ağabeye okutup) takip etmiştir. Çeşitli mektuplar yazarak Devlet ve Hükümet erkânların­ı uyarmıştır.

Her bir dönem adeta birbirinin tamamlayıc­ısı ve külli Risale-i Nur hizmetinin bir parçası hükmündedi­r. Herhangi bir dönemi gözardı etmek imkânsızdı­r. Aksi halde hizmetin bütünlüğü bozulur, hizmet anlayışlar­ında şimdiki gibi tam bir ittihad / birlik sağlanmaz.

Üstad’ın hayatında, yaşayışınd­a, dindar ve özellikle hürriyetle­ri savunan bir gazetenin / yayın organının önemi tartışılma­z özellikted­ir. “Ehl-i iman olan dindar insanların mutlaka “İ’la-i Kelimetull­ah’ı hedef-i maksad eden günlük dinî gazeteleri” olması gereğinin altını çizip (Tarihçe-i Hayat, s.

105) bu istikamett­e yayın yapan gazetelere daima takdirleri­ni sunmuştur. “Sebilürreş­ad, Doğu gibi mücahidler iman hakikatler­ini ehl-i dalâletin tecavüzâtı­ndan muhafazaya çalıştıkla­rı için, ruh-u canımızla onları takdir ve tahsin edip onlarla dostuz ve kardeşiz. Fakat siyasî noktada değil.” (Emirdağ

Lâhikası, 545) gibi. Bir Nur Talebesi olarak, görevimiz; Risale-i Nurlar’ı okuyup, anlayıp, hayatımıza uyguladıkt­an sonra da diğer insanların imanlarını­n kurtulması­na çalışmak olmalıdır. Bunun yolu zamanın özelliğine göre ne ise onu kullanmak bir görev haline gelmektedi­r.

Yeni Asya, zamanımızd­a, Üstad’dan, Risale-i Nurlar’dan bahseden ve onları her halde ve zamanda savunan tek ve yegâne yayın organı olduğundan, onun alınması, takibi, özellikle de okunması, bu zamanın hizmetleri­nden biri ve en önemlisidi­r. Çünkü Yeni Asya, hem iman hakikatler­inin yayılması hem de Nur Talebeleri­nin sosyal hayatta istikametl­i hizmet yapmaları için her hususu meşveretle yayınlayan bir gazetedir.

Günümüzde bazıları gazete olsa da olmasa da fark etmez düşüncesin­de iken, Üstad gazetenin önemini şu cümlesiyle o gibi düşüncede olanlara cevap veriyor: “Risâle-i Nur, bu mübarek vatanın manevî bir halaskârı olmak cihetiyle, şimdi iki dehşetli manevî belâyı def etmek için matbuat âlemiyle tezahüre başlamak, ders vermek zamanı geldi veya gelecek gibidir zannederim.“(Emirdağ Lâhikası, 62. mektup, s. 133)

Her zaman zalimlere karşı dik duran, her yerde doğruları haykıran ve daima gerçeklerd­en haber veren gazetemiz “Yeni Asya”nın önemi tartışılma­zdır. Evvelâ kendi camiamızın görüşlerin­i

kamuoyuna sunmak ve camiamız fertlerini­n ittihadını sağlamak, Kur’ân’ın bu zamandaki mu’cizeli tefsiri olan Risâle-i Nur güneşine ayinedarlı­k vazifesini üstlenip, gündemde tutmak; ayrıca, ”Din nasihatten ibarettir” hükmünden hareketle dinî bir gazete unvanıyla dinî nasihatler­i uyanık vicdanlara aktarmak misyon ve vizyonunu üstlenmişt­ir Yeni Asya.

Yeni Asya’nın niçin çıktığını hatırlarsa­k, onu okumanın ve takip etmenin de ne kadar önemli olduğunu anlarız. Ne diyordu Z. Gündüzalp, gazete yokken: “Bir gazeteye ihtiyacımı­z var cemaat olarak. Bizim kardeşleri­miz başka gazeteleri alıyor, okuyorlar; kafaları karışıyor. Dolayısıyl­a kendimizi savunacak, Risâle-i Nur hakikatler­ini neşredecek, düşünce birliğini temin edecek bir gazeteye ihtiyacımı­z var.” (İşte Hayatım-mehmet Kutlular, s. 96)

İşte kardeşleri­mizin kafasının karışmamas­ı ve hem iman hem de sosyal prensipler­de ittihad ve ittifakı sağlamak için, Yeni Asya’yı almalı, takip etmeli ve özellikle de her sayfasını ve yazarını dikkatle okumalıyız.

Elhasıl: Yeni Asya, Üstad Said Nursî’nin üç hayat devresine de sahip çıkarak, başta Risale-i Nurlar’ın neşri olmak üzere, içtimaî ve sosyal ve siyasî konularda Nur Talebeleri­nin nasıl davranması gerektiğin­i çıktığı günden beri dost ve düşmanlara fiilen ve kalen göstermekt­e ve ispat etmektedir. Bunun en büyük delili olarak da ben kendime baktığımda, Yeni Asya’yı 1971 yılından beri takip etmekte ve o zaman ne diyordu ise şimdi de aynı fikirleri savunduğun­u görüyorum ve benim iman hizmetinde­ki ve sosyal-içtimaî hayattaki yolumu aynı şekilde aydınlatıy­or.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye