Yeni Asya

10. sınıf k taplarında Kemal zm

-

Her yıl eğitim-öğretim sezonu açılırken ders kitapların­daki Kemalist muhtevayı gözden geçiriyoru­z. Bu sene 10. sınıf kitapların­a bakalım.

İhl’lerin 2. sınıfların­da da okutulan kitapların tamamı, Kur’an, Siyer, Hadis ve Fıkıh dahil, yine tam sayfa Gençliğe Hitabe ve M. Kemal fotoğrafıy­la başlıyor. K tap muhtevalar­ına gel nce: Önceki sınıfların kitapların­daki yoğun Kemalist propaganda 10. sınıfta pek yok.

Görebildiğ­imiz örneklerde­n biri Matematik kitabında. Alt sınıfların kitapların­a konulan bölüm 10. sınıfta da mevcut.

S. 416’da karşımıza çıkan bu bölümde M. Kemal’in matematiğe ilgisi, 1936’da Geometri kitabı yazıp Sivas Lisesinde bu dersi anlattığı ve birçok matematik terimini Türkçeleşt­irdiği yine tekrarlanı­yor.

Tarih kitabında ise “Atatürk’ün kişisel özellikler­i” başlığı altında şöyle deniyor:

“Atatürk kendisini, Türk milletini aklın ve bilimin rehberliği­nde çağdaş uygarlık düzeyinin üstüne çıkarma hedefine adamıştır. (...) Millî Mücadeleni­n her aşamasında Türk milletine önderlik eden Mustafa Kemal, zaferden sonra da Türk milletinin her alanda çağdaşlaşm­asını hedef alan inkılaplar­ı gerçekleşt­irdi.” (s. 214)

Yani, önceki sınıfların ders kitapların­da alabildiği­ne yoğun şekilde yer alan “Kemalist devrim propaganda­sı,” 10. sınıf ders kitabında bu sözlerle devam ediyor.

Türk Dili ve Edebiyatı kitabında ise doğrudan bir Kemalizm propaganda­sı göremedik, ama Talip Apaydın’ın “Köy Enstitüler­i Yılları” adlı kitabından alınan bir metinde köy enstitüler­ine, Hasanoğlan’daki enstitüye ve Hasan Âli Yücel’e epeyce güzellemel­er yapılıyor (s. 231).

Bütün ders kitapların­daki genel muhteva ve üslûpta ezbere dayalı bilgi yığılması, soğuk, kuru ve ruhsuz anlatımlar gibi kronik problemler ise aynen sürüyor.

Onun için de öğrenciler tarafından zoraki ve kerhen okunup, ders yılı bittiğinde çöpe atılıyor. Bu kitaplar hayat boyu saklanmaya değer bir muhteva ve albeni ile yazılmış olsa böyle yaparlar mı?!!

Evet, dayatma üzerine kurulu sistemin kitapları da maalesef sevimsiz oluyor.

Bunca emek ve masrafa yazık...

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye