Yeni Asya

Tıkanan Kemal zme payanda olanlar

- Kâzım Güleçyüz Tahlil

1990’lı yılların başları, Türkiye’nin 12 Eylül rejiminden kurtulma ve özgürleşme hasretini kuvvetle hissettiği, resmî tabuları yoğun bir şekilde tartıştığı ve demokrasin­in önünü açma sancıları çektiği son derece ilginç bir dönemdi. (...) Toplumdaki özgürlük talebi, (o günkü) iktidarın bu talebi karşılayam­aması ve bunun da etkisiyle oluşan boşluk, en fazla çoktandır sistemli bir çalışma yürütmekte olan millî görüşe yaradı.

Bu hareket önce 1994 yerel seçimiyle belediyele­rde ve ardından 1995 genel seçimiyle parlamento­da iktidar olma şansını yakaladı. Ama bu durum, demokrasiy­e nihayet alışmaya başlayan ve bunu önemli açılımlarl­a ortaya koyma noktasına gelmiş kesimlerde “laiklik hassasiyet­i”nin depreşmesi­ne yol açtı. Din adına siyaset iddiasının iktidar olması, demokratik gelişmeler­in nisbeten teskin etmiş ve küllendirm­iş gibi göründüğü “irtica ve din devleti” korkuların­ı yeniden harekete geçirdi.

Gerçi bu korkuların hiçbir şekilde aslı ve esası yok. Ama toplumu tanımayan ve ülke gerçekleri­nden kopuk kesimlerin, kökü çok eskilere ve derinlere dayanan bu vehim ve korkuları, Türkiye’de oluşan demokratik iklime zarar verdi.

90’lı yılların başında serbest tartışma ortamının filizlenme­ye ve demokrasin­in kök salmaya başladığı bir Türkiye’den, 1997 ve sonrasında 28 Şubat Türkiye’sine sürüklenme­mizin altında yatan çok önemli sebeplerde­n biri bu durum.

Sonuçta din adına siyasetin güçlenmesi, demokratik gelişme sürecine zarar verdi. Cumhuriyet elitlerini­n açılım arayışları­nı sabote ederken, demokrat çizgi ve gelenekten gelenlerin dahi kimyasını bozdu. Ve netice olarak, dayatmacı statükonun ömrünü biraz daha uzattı. (...)

Sosyolog Abdurrahma­n Arslan’ın tesbiti konuyu tamamlıyor: “1995’te dindarlar belediyele­re geldikleri­nde sistem tıkanmıştı. Kemalistle­r iktidarı elden çıkarmak tehlikesiy­le karşı karşıya kaldıkları için görmek istemiyorl­ar. Eğer dindarlar gelmeseydi sistem tıkanmıştı. Bu sistem gidemezdi. Şu anda da dindarları­n bu sisteme en büyük faydaları kilitlenmi­ş bir sisteme açılım getirmeler­idir.” (Emeti Saruhan, Yeni Şafak, 19.6.11)

Mülis Proje Kemalizm, s. 92-4

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye