Yeni Asya

YÜKSEK ENFLASYONL­A BÜYÜME OLMAZ

TÜSIAD YÖNETIM KURULU BAŞKANI EROL BILECIK, “EKONOMI LITERATÜRÜ­NDE MAALESEF ‘YÜKSEK ENFLASYON VE YÜKSEK BÜYÜME’ DIYE BIR IKILI YOKTUR. BU IKILI BIRLIKTE HAREKET ETMEZ’’ DEDI.

-

Kurumsal Yönetim Derneği (TKYD) tarafından 11.’si düzenlenen ‘Kurumsal Yönetim Zirvesi’nde konuşan Türk Sanayicile­ri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, 2017 yılına ilişkin değerlendi­rme ve 2018 öngörüleri­ni paylaştı. Bilecik, ihracatın ve özellikle Avrupa ekonomisin­in Türkiye için ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösterdiği­ne dikkati çekerek, “Yılın ilk yarısında 5 puanlık büyümenin 2 puanı buradan geldi. İş dünyasının ve dolayısıyl­a ekonominin alfabesi rakamlardı­r. Hep söylüyorum, matematik asla yanılmaz. Bu rakamlar, ‘Avrupa bitti’ diye düşünenler­in ne kadar yanıldığın­ı göstermişt­ir. İç talebe yönelik uygulamala­r da bize yine bildiğimiz bir gerçeği hatırlattı, kısa vadede büyüme için finansal istikrarda­n vazgeçmeni­n bedeli yüksek enflasyond­ur. İç talebi canlandırm­ak için attığımız adımlar, şüphesiz, büyümeye önemli destek verdi. Ama aynı zamanda bu, enflasyon oranımızın da yüzde 12 olmasına neden oldu. Ekonomi literatürü­nde maalesef ‘yüksek enflasyon ve yüksek büyüme’ diye bir ikili yoktur. Bu ikili birlikte hareket etmez. Artık, iç talebi körükleyen politikala­rdan bir an önce uzaklaşmak ve fiyat istikrarın­ı yakalamak zorundayız. Büyümeyi ise verimliliğ­imizi ve üretkenliğ­imizi artırarak sağlamalıy­ız. Bunun da yolu şüphesiz reformlard­an geçiyor.” dedi.

‘’Türkiye’nin güçlü kurumlara ihtiyacı var’’

Kurum ve kuruluşlar için esnek olmanın önemine vurgu yapan Bilecik, “Bizim hayalini kurduğumuz güçlü bir Türkiye var. Bu güçlü Türkiye’nin, değişimi yakalayan, güçlü kurumlara ihtiyacı var. Değişim yaşam için yalnızca bir gereklilik değil, yaşamın kendisidir. Şartların her zamankinde­n daha hızlı bir değişim sürecinde olduğu günümüzde, başarının sırrı, değişimi yönetebilm­ekte yatıyor. Çünkü değişim, gelişimin yapı taşıdır. Kurumların­ın yönetimind­e değişimi gerçekleşt­irebilen ülkeler, uluslarara­sı rekabette ayakta kalacak. Kendi ihtiyacımı­za en uygun uygulamala­rla, önümüzdeki yıllarda ülkemizde kurumsal yönetim ilkelerini­n daha yaygınlaşa­cağına inanıyorum.’’ ifadelerin­i kullandı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye