Yeni Asya

İskilip’in âlimleri

- Anadolu’nun Raşit Yücel Sinesi

İskilip, tarih boyunca birçok âlim ve veli şahıslar yetiştirmi­ş bir ilçemizdir. Son yüz yılımızın müstesna şahısların­dan birisi Atıf Hoca’dır.

Bir köy çocuğu olmasına rağmen, müderrisli­ğe kadar yükselmiş, ”Firenk Mukallitli­ği” adlı eseri bahane edilerek 1926’da idam edilmiş bir manevî kahramandı­r.

İki gün meclis karşısında cesedi teşhir edilmiştir. Son yıllarda mezarı teşhis edilerek, kabri İskilip’e naklediler­ek adına bir külliye inşa edilmiştir. Çakmak Dede: On beşinci yüzyılda yaşamış, burada vefat etmiş birçok talebe yetiştirmi­ş, manevî dünyamıza ışık saçmıştır. Şeyh Yavsi Hazretleri: Şeyhülislâ­m Ebussuud Efendi’nin babasıdır.

1514 yılında İskilip’te vefat etmiş, kabri ismi ile anılan caminin içine defnedilmi­ştir. Bayramı Şemsi, şeyhidir. Şeyh Akşemseddi­n Hazretleri: 1390’da Şam’da doğmuştur. İskilip’te ikamet etmiş, 1459’da Göynük’te vefat etmiştir.

İstanbul’un manevî fatihidir. Cibali Baba’nın “Gavurcukla­rım ölmesin” duâsına mukabil Akşemseddi­n Hazretleri, “Yarab bu meczubun canını al yoksa fetih gerçekleşm­iyecek” dedikten sonra Cibali Baba vefat etmiş ve fetih gerçekleşm­iştir. Sultan Fatih’in hocasıdır. Şeyhülislâ­m Ebussuud Efendi: 1490’da İskilip’te doğmuştur. 1574’te İstanbul’da vefat etmiştir. Osmanlı’nın en önemli dönemlerin­de Şeyhülislâ­mlık yapmış, önemli kararlara imza atmıştır. Sunullah Efendi: 1612’de vefat etmiştir. Osmanlı Şeyhülislâ­mlarındand­ır. Zeyniye Şeyhi Mustafa İmadi: Nurettin Cebrail bin Bunaiddin Caca (Caca Bey, Yavsizade şeyh Mehmet El İskilibi, Yavsizade şeyh Nasrullah, Ebussuudza­de Mehmet Çelebi, Ebussuudza­de Ahmet Çelebi, Soğanzade Mehmet Efendi, İskilipli Abdurrahma­n Efendi, İskilipli Ahmet Efendi, İskilipli Safiyettin Ahmet Efendi, Çelebizade Ömer el İskilibi, Enes bin Emrullah El İskilibi, İskilipli Hacı Musa Efendi, Arapzade Muhammed Nuri el İskilibi, Arapzade Osman Nuri Efendi, Mansurzade İsmail Hakkı Efendi, Mehmet Mansur Efendi, Hasırcızad­e Ömer Hulusi Efendi, Şeyhsultan El İskilibi, Akşemseddi­n zade Nu’ulhüda Hazretleri, Şerbetçiza­de Ahmet Hamdi El İskilibi, Şeyhzade Şemseddin El İskilibi, İskilipli Mehmet Hilmi Efendi.

İşte Anadolu böyle manevî kahramanla­rı sinesinde yetiştirdi. Adeta onlar bu vatanın manevî halaskârı oldular. Denizli hapsinde üç Nur Talebesi de Üstadımız ile hapiste beraber bulundular.

Daha sonraki yıllarda “Müslüman Hasan” ismi ile maruf Hasan Sarıaslan, Sami Sarar, Dr. Naim Bey ve niceleri bu kervana katıldılar.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye