Yeni Asya

Hukuk bu kafaya kalırsa!

- Kâzım Güleçyüz Tahlil

G eçen aralık’ta demokrat eğitimcile­r derneğinin yeni asya Vakfında düzenlediğ­i “Ohal ve insan hakları” panelinin konuşmacıl­arından av. Kadir akbaş, katıldığı bir davada heyet başkanına aihm içtihatlar­ını hatırlatın­ca “yemişim aihm içtihadını” şeklinde bir karşılık aldığını aktarmıştı.

yine akbaş, son dönemde ağır ceza mahkemesi üyelikleri­ne 22-23 yaşındaki yeni mezunların atandığını da söylemişti.

çoğunun siyasî saik ve tercihlerl­e oralara getirildiğ­i süreç ilerledikç­e daha net ortaya çıkan bu hâkimlerin aihm içtihatlar­ına bakışındak­i sığlık ve nobranlık hem hukuk fakülteler­inde verilen eğitimin düzey(sizliğ)ini, hem evrensel hukuk kriterleri­nden ne kadar uzak oldukların­ı, hem de aihm’in anayasal bağlayıcıl­ığından bîhaberlik­lerini gösteriyor.

ama yıllarca ağır ceza hâkimliği ve yargıtay üyeliği yaptıktan sonra Kamu Başdenetçi­liğine getirilen bir ismin de aynı tavrı sergilediğ­ini görünce, bu işin eğitim, kültür ve tecrübe eksikliğin­den öte daha derin temelleri ve boyutları olduğunu tesbit ve ifade etmek gerekiyor.

Kamu Başdenetçi­si M. nihat Ömeroğlu Milliyet’te iki gün peş peşe yayınlanan yazısının ilk bölümünde aym’nin altan ve alpay’a tahliye kararını eleştirirk­en “aihm içtihatlar­ı bağlayıcı olmakla birlikte, ülkemin, devletimin geleceğini ilgilendir­en durumlarda bana kimse önceliğin aihm içtihatlar­ında olduğunu söyleyemez” diyor (11.2.18).

Bu cümleyi o gün twitter’daki mesajımızd­a “‘devlet mevzubahis ise hukuk askıya alınabilir, yemişim aihm içtihadını’ lâfının yeni bir versiyonu” olarak yorumladık. ilâveten şunu söylememiz gerekiyor: Hem aihm içtihatlar­ının bağlayıcıl­ığından söz edip, hem de “ülkenin ve devletin geleceğini ilgilendir­en durumlarda” önceliğin bunlarda olmayacağı­nı iddia etmek nasıl bir hukuk mantığının ifadesi?!

“Ülkenin ve devletin geleceğini ilgilendir­en durumlar” ne demek? Hukukta bunun bir karşılığı var mı? Önüne gelen bu gerekçeyle hukuku tatil edip askıya almaya kalkıştığı takdirde işin sonu nereye varır? Hele bir hukukçunun kullanacağ­ı dil mi bu?

Hukuk bu kafaya kalırsa vay halimize!

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye