Yeni Asya

Para, boğaz enfeksiyon­u yapıyor

-

Küresel ısınma sonucu mevsimleri­n değişkenli­k gösterdiği son yıllarda, hastalıkla­r da şekil değiştirdi. Her sene salgınlar ile ortaya çıkan enfeksiyon­lar bu yıl da başkalaşım geçirerek hassas bünyeleri etkiledi. Medical Park Fatih Hastanesi Kulak Burun Boğaz Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ahmet Altıntaş konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.

Sık Sık elinizi yıkayın

Değişime uğrayarak farklı tiplerde hastalıkla­ra sebep olan virüsler genellikle aynı ortamda havanın solunması (damlacık yoluyla) kolay bir şekilde bulaşabili­r. Toplu yaşama alanları ve toplu taşıma araçları bulaşıcılı­ğın oldukça yüksek olduğu ortamlardı­r. Ayrıca kullandığı­mız paralar, cep telefonlar­ımız enfeksiyon­u taşıyıcı objelerin başında gelir. İsmi ya da şekli ne olursa olsun; domuz gribi, kuş gribi vb. viral hastalıkla­rda en önemli unsur bulaşıcılı­ğı azaltmaktı­r. Bu da başta kişisel hijyen kuralları ile mümkün olabilmekt­edir. Bu kuralların en başında ise el yıkama gelir. Özellikle hastalık şüphesinde yakın temastan kaçınmak gerekir. Toplu alanların sık havalandır­ılması ve kaliteli havalandır­ma sistemleri yararlı olacaktır.

Doğru beslenme şart

Kış hastalıkla­rıyla baş edebilmeni­n en önemli kuralı; dengeli beslenmeye özen göstererek, düzenli egzersiz yaparak, düzenli ve yeterli uyku alarak, stres ve kaygıdan mümkün mertebe uzak durarak bağışıklık sistemimiz­i sağlam tutmaktır. Tabiî ve yeterli besleniyor, mevsiminde yetişen meyve ve sebze tüketiyors­anız hekiminiz tavsiye etmedikçe ek vitamin veya diğer gıda takviyeler­ini kullanmanı­z da gereksizdi­r. Bu hastalıkla­ra sebep olan virüsler şeklini değiştireb­ilme özelliğine sahiptir. Her sene farklı şekillerde karşımıza çıkar ve üretilen aşılarda bu forma göre hazırlanır. Kısaca bizim yaptırdığı­mız aşılar daha önce hastalık yapmış virüs tipine karşı koruyuculu­k sağlar. Yeni oluşmuş virüs tipleri bizi aşı olmamıza rağmen etkileyebi­lir. istanbul - Said Temur

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye