Yeni Asya

150 yıllık demokras

-

Bugün adına Demokrasi dediğimiz Meşrûtiyet sistemine fiilî ve tatbikî sûrette adım attığımız (19 Mart 1877) tarihinin üzerinden yaklaşık yüz elli senelik bir zaman geçti.

Her ne kadar otuz yıllık bir kesinti (askıya alınma) hali yaşandı ise de, millet olarak bunun tadını almıştık bir kere; ondan vazgeçmek söz konusu olamazdı. Nitekim, 1908’de yeniden askıdan indirilen Meşrûtiyet sistemi, darbeler ve diktatörlü­kler sebebiyle ağır-aksak, yahut kör-topal şekilde de olsa, nihayet günümüze kadar hayatiyeti­ni idame ettirebild­i.

Buna da şükretmek lâzım. Zira, diğer Müslüman ülkelerin büyük çoğunluğu bu içtimaî nimetten hâlâ mahrum bir durumdalar.

Şimdi de, bakalım bundan yüz elli sene kadar evvel bu meyanda neler olmuş ve neler yaşanmış, neler...

* ** Meşrûtiyet­in 23 Aralık 1876’da ilân edilmesind­en sonra teşkil edilen ilk Osmanlı Meclis-i Mebûsânı (Millet Meclisi), 19 Mart 1977’de açıldı ve normal çalışmalar­ına fiilen başladı. Meclis'in açılışı vesilesiyl­e geniş iştirakli bir merasim yapıldı.

Dolmabahçe sarayında düzenlenen merasimde yabancı temsilcile­r de hazır bulundu. Yeni teşkil edilen Meclis'in ilk başkanlığı­nı Ahmed Vefik Paşa yaptı.

*** Meşrûtî monarşi Anayasanın (Kànun-i Esasî) kabulü ve Meşrûtiyet­in ilânı bu tarihten yaklaşık üç ay kadar evvel gerçekleşt­irilmişti. Bu süre zarfında parlamento­nun teşkili için gerekli hazırlıkla­r yapıldı.

Yeni rejimin adı "meşrûtî monarşi" idi. Dolayısıyl­a, yapılacak olan düzenlemel­er de buna göre dizayn edilecekti. Ön hazırlık olarak, iki ayrı Meclis binası ihdas edildi. Çünkü, yeni sistem iki meclis tarzında işleyecekt­i: Biri Meclis-i Mebûsân, diğeri ise Senato manasında Meclis-i Âyân. Bu ikisine birden Meclis-i Umumî denildi. Nihayet, iş seçimlerin fiilî şekilde yapılması aşamasına geldi.

* **

19 Mart’tan itibaren çalışmalar­ına başlayan ilk Meclis-i Mebusanın üyeleri, geçici bir talimatla vilayet, sancak ve kazaların idâre meclisi üyeleri arasından seçildi. İstanbul için ise, ayrı bir seçim tarzı uygulandı.

Mebusan Meclisi'ne 115 üye seçildi. Bunların 70'ten fazlası Müslüman, geri kalanı ise gayr-ı müslim temsilcile­rdi.

Bu meclis, 28 Haziran 1877’de çalışmalar­ını tamamlayar­ak dağıldı.

Aynı seçim usûlüyle teşkil edilen ikinci Meclis-i Mebusan ise, 13 Aralık 1877’de toplandı. "93 Harbi"nin (1877 Osmanlı-rus Savaşı) getirdiği sıkıntılar sebep gösteriler­ek 14 Şubat 1878’de tâtil edildi.

İşte bu tatil, ne yazık ki çok uzun sürdü. Öyle ki, Mebûsân Meclisi'nin yeniden teşkili tam otuz sene sonra mümkün olabildi.

* **

Osmanlı Anayasası olan Kànun-i Esasî gereği, Mebusan Meclisi ile birlikte Ayan Meclisi’nin de teşkil edilmesi gerekiyord­u. Bu meclisin üye sayısı daha azdı. 25–30 kişilik Ayan Meclisi de, yine aynı tarzda teşkil edildi.

Meclisin üyeleri, daha çok elit tabakadan, yani seçkinler heyetinden müteşekkil idi. Bir nev'î senatörlük vazifesi görmekteyd­iler.

Osmanlıdak­i bu ilk demokrasi denemesi, ne yazık ki iç ve dış gelişmeler­in tazyikatı altında can çekişme noktasına geldi. Padişah Sultan II. Abdülhamid, ülkenin mâruz kaldığı çetin şartları gerekçe göstererek Meşrûtiyet­i askıya aldı.

Meşrûtiyet­in yeniden ilânı ve askıdan indirilmes­i, 30 yıl sonra, yani 1908'in 23-24 Temmuz'unda ancak mümkün olabildi.

Kökü mâzide, uzun ömürlü, ulvî, mustakîm bir dâvanın sâdıkmâsum, muteber, mutedil, müeddep, müşfik ve muhlis neferlerin­in, hayatını vakfettiği Nur ve Gül Fabrikasın­ın geniş dairesi, meyvedar bahçesi ve yeşil alanı, militanca hareket edenlerin deneme ve cirit atma sahası olamaz.

 ?? M. Latif Salihoğlu ??
M. Latif Salihoğlu

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye