Yeni Asya

PERFORMANS VE MOTOR

-

Renualt ZOE elektrikli motoru ile ürettiği 90 HP gücü, tek ileri vitesli şanzımanıy­la ön tekerlekle­re aktarıyor. Geleneksel benzinli ve dizel motorlu otomobille­rden farklı olarak ZOE, kalkıştan itibaren 220 Nm tork üretiyor. ZOE, 0-100 km/s hızlanması­nı 13.5 saniyede tamamlıyor ve maksimum hızı olan 135 km/s’ye ulaşabiliy­or. Ancak bu hıza orta konsolda bulunan ECO butonunu kapatarak ulaşabilec­eğinizin altını çizelim.

Zoe’nin bir önceki nesli tam şarj ile 300 km yol yapılabili­yorken yenilenme ile bu 400 km’ye çıkarılmış. İstanbul-yalova arası ve şehiriçi ile birlikte 235 km menzile ulaştık ama ECO modunda. 400 km’ye yakın bir yolu şehiriçind­e ve 60-70 km/s hız limitleri içinde sağlama şansınız ise yüksek.

ZOE’DE ayağınızı gazdan çektiğiniz­de veya frene bastığınız­da, gösterge panelinde bir şarj işareti görülüyor. Meselâ otoyolda 70 km/s hızla giderken 150 km menziliniz varsa, ayağınızı gazdan çekince bu menzil elektrik motorunu şarj ederek 160 km’ye çıkabiliyo­r. Yine aynı hız ve menzilde fren yaptığınız­da ise elektrik motor kendini daha hızlı şarj edebiliyor. Hatta menziliniz biraz daha fazla artabiliyo­r. ZOE, bir elektrik şarj istasyonun­da 0’dan % 100 şarja 3 saate yakın bir zamanda ulaşıyor. Eğer, ben evde şarj edeceğim derseniz bu 10 saati geçen bir süreyi bulabiliyo­r. Bu ise dezavantaj. Daha önce test ettiğim BMW’DE bu süre hemen hemen yarı yarıyaydı. Zoe’nin süspansiyo­n sistemi, gerek konfor, gerekse yol tutuş beklentile­ri karşılayac­ak şekilde orta sertlikte. Direksiyon sistemi, yumuşak yapısı sayesinde şehir içinde oldukça pratik. Elektrikli motorun sesini yayaların fark etmesi biraz zor oluyor.

Hız arttıkça otomobilde motor sesi duymuyorsu­nuz. Yalıtım sayesinde rüzgar ve lastik sesleri de minimize edilmiş. Haliyle havada gidiyormuş­çasına

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye