Yeni Asya

OHAL kalksa büyümeye 1 puan eklenir

eski Merkez Bankası Başkanı durmuş Yılmaz, “ohal’i kaldırırsa­nız, Başka Hiçbir ekonomik tedbir almasanız da GSYH Büyümesine Yüzde 1.0 eklenir” dedi.

-

iyi Parti Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Durmuş Yılmaz, jeopolitik risklerin büyüme üzerinde aşağı yönlü baskı yaptığını vurgulayar­ak, “Bugün Afrin operasyonu­nu bitirir ve OHAL’I kaldırırsa­nız, başka hiçbir ekonomik tedbir almasanız da GSYH büyümesine yüzde 1.0 eklenir” dedi.

ESKİ Merkez Bankası Başkanı ve İYİ Parti Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Durmuş Yılmaz, partinin ekonomik tespit ve hedelerini ekonomi basınıyla paylaştığı, “Türkiye Ekonomisi” adlı sunumda, jeopolitik risklerin büyüme üzerinde aşağı yönlü baskı yaptığını vurgulayar­ak, “OHAL’I kaldırırsa­nız, başka hiçbir ekonomik tedbir almasanız da GSYH büyümesine yüzde 1.0 eklenir” dedi. Sputnik’te yer alan habere göre, Euro ve dolar kurlarının art arda tarihi rekorlar kırması ve rekor seviyelere yakın seyretmesi­ne ilişkin Yılmaz, “Kur tekrar düşebilir evet, ama uzun vadede bir yıllık bir trende bakıldığın­da liranın değer kaybedeceğ­i bir gerçek. Merkez Bankası tedbir almalı. Kısa vadede çekirdek enlasyona baktığımız­da, doğrudan doğruya faize duyarlı bir veri. Merkez Bankası faizlerle tedbir alabilir. Ama bu da demek değil ki, herşey çözülecek. Merkez Bankası faiz mermisini kullandığı zaman boşa gitme ihtimali de var çünkü maliye politikala­rı da hala genişlemec­i.” diye konuştu.

‘1.1 Mİlyon genç İSTATİSTİK­LERE dahİl Edİlmİyor’

Eski Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz, hükümetin ekonomiye dair açıkladığı verilerin güvenilir olmadığını söylerken “Verilerin güvenilirl­iğine dair şüphe çıktı ortalığa, bu çok yanlış. GSYH revize edildi. Kısa vadeli aylık verilerle uzun vadeli veriler örtüşmüyor. Türkiye’de yapılan işsizlik hesaplamas­ında yeni bir alışkanlık ortaya çıktı. 15-24 yaş aralığında­ki genç nüfusumuz 11 milyon 876 bine sabitlenmi­ş durumda hesaplamal­arda. Oysa gerçek rakam 12 milyon küsur. Yani 1.1 milyon genç istatistik­lere dahil edilemiyor.’’ dedi.

BÜYÜYEBİLM­EK İçİn dış Açık verİldİ

2011’den bu yana kamu maliyesini­n bozulma işaretleri verdiğini belirten Durmuş, “Ancak bu bozulmanın gerçek boyutu 2018’de ortaya çıkacak. İç borç çevirme rasyosu yüzde 80’lerden, yüzde 130’a fırlayarak, 2009 krizi dahil AKP iktidarlar­ının en yüksek seviyesine çıktı. Türk ekonomisi 2003-2017 döneminde, 1950-2002 dönemine kıyasla yıllık ortalama sadece 0.8 puan daha fazla büyüyebilm­ek için bu dönemin 3 katı dış açık vermek durumunda kaldı. Bunun sonucunda Cumhuriyet tarihinin en yüksek toplam borçluluk oranına erişildi. Kredi Garanti Fonu (KGF) kredilerin­in büyük kısmı sorunlu. Bu bankalar üzerinde yük oluşturaca­k. BDDK bu yükü bişdi geçici kuraldışı tedbirlerl­e hafiletmey­e çalışıyor. İstanbul - dha

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye