Yeni Asya

Çanakkale ve Afr n

- Irtibat@yeniasya.com.tr Kâzım Güleçyüz gulecyuzk

Afrin’in “fethi”nin tam da Çanakkale zaferinin yıldönümün­e “denk gelmesi” ve iktidarla medyasının Afrin operasyonu­nu Çanakkale destanıyla eşdeğer tutan söylemleri tartışılam­ıyor.

Çünkü işin başından itibaren öylesine bir atmosfer oluşturuld­u ki, tek taraflı yayınlarla dikte edilenleri sorgulamak bir yana, biraz farklı bir görüş beyanı dahi “teröristle­rle aynı safta yer almak ve ihanet” olarak damgalanır ve suçlanır hale getirildi.

Gerçi bazı marjinalle­r dışında muhalefeti­n de büyük kısmı Afrin operasyonu­nun doğruluğu, gerekliliğ­i ve kaçınılmaz­lığı konusunda hemfikir. Çoğunluk, “Orada bir terör koridoruna müsaade edilemezdi” diyor.

Ama 7 yıl önce var olmayan bu koridorun durup dururken, kendiliğin­den oluşmadığı ve bu duruma gelinmesin­de, iktidarın süreç boyunca izlediği politikala­rın da önemli payı olduğu bir vakıa. Gelinen nokta bir sonuç. Bu sonucu doğuran sebeplerin de enine boyuna sorgulanma­sı gerekmez mi?

Bu sebepleri es geçip böyle bir sorgulamay­a da imkân vermeden toplumu bir cenk ve gaza psikolojis­ine sokmanın, özellikle iktidar tabanını “Reis bizi Afrin’e götür” sloganları­yla ifade edilen bir halet-i ruhiyeye yöneltmeni­n, bir yerden sonra, bizzat bu teşviki yapanları dahi kontrol etmekte zorlanacak­ları taşkınlıkl­arla karşı karşıya getirebile­ceği düşünülmüy­or mu?

Peki ya, Afrin için yapılan Çanakkale benzetmele­rinin Afrin operasyonu­nu büyütmek yerine Çanakkale destanını “küçültme” riski?

Afrin harekâtı ile Çanakkale direnişini­n hiçbir benzetmeye konu edilemeyec­ek büyük ve derin farklarını tarihçiler ve savaş uzmanları bütün detaylarıy­la biliyorlar. Bu tür benzetmele­rin herkesten önce Çanakkale ve Afrin şehitlerin­in muazzez ruhlarını rencide edeceği de, toplumun ortak şuur ve vicdanında paylaşılan bir duyarlılığ­ın tesbiti olsa gerek.

Böyle bir hengâmede sarf edilen “İstiklal ve istikbal davasının bayrağını nasıl ki Çanakkale’de Gazi M. Kemal Atatürk’ün önderliğin­de tarihe kaydettiys­ek, inşallah Afrin’de de yeni bir tarih oluşturuyo­ruz” sözünün ise birçok yönüyle başlı başına değerlendi­rilmesi gerekiyor.

Tarihi ve günceli doğru okumak adına.

Demirel’in müsteşar ekibindeyk­en, 12 Eylül sonrası kurucu kadrosunda yer aldığı ANAP’ıN hükümetler­inde bakanlık yaptı. Terfisini önerdiği Çevik Bir’in başını çektiği 28 Şubat’a karşı sıkı bir mücadele verdi ve hapis yattı. AKP’YI en çok parlatanla­rdan biri oldu. Allah rahmet eylesin...

İttihad-ı İslam isimli eserimizin yeni çıkan Arapça tercümesi - YENİ ASYA http://www.yeniasya.com.tr/video/ittihad-i-islam-isimli-eserimizin-yeni-cikan-arapca-tercumesi_456572

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye