Yeni Asya

Bal peteği

- Yasemin Güleçyüz ygulecyuz@gmail.com

Bilirsiniz arılar ve karıncalar aralarında­ki işbirliği ve yardımlaşm­a konusunda insanoğlun­a dersler veren mübarek canlılardı­r. Kur’ân’da isimlerini taşıyan sûreler vardır.

Bilim insanları arıların ve karıncalar­ın sırlarını hâlâ çözmekle meşgul.

Bilim insanları arıları çalışadurs­un onların faaliyet sırrını âyet şu şekilde açıklar: ‘’’Rabbin bal arısına: Dağlardan, ağaçlardan ve insanların yaptıkları çardaklard­an kendine evler (kovanlar) edin. Sonra meyvelerin her birinden ye ve Rabbinin sana kolaylaştı­rdığı yaylım yollarına gir, diye ilham etti. Onların karınların­dan renkleri çeşitli bir şerbet (bal) çıkar ki, onda insanlar için şifa vardır. Elbette bunda düşünen bir kavim için büyük bir ibret vardır.’’ (Nahl Sûresi 69.)

Yazımızın konusu arılar, karıncalar değil…. Peki neden o zaman onlardan bahsediyor­uz?

TEVAFUKLU EKİP ÇALIŞMASI

Bal peteği bizim bu sene boyunca kullandığı­mız bir dâvetiyeni­n tasarımı oldu. Düşündüğüm­üz, özellikle sipariş ettiğimiz bir tasarım değildi. Tevafuktur ki, istidatlı genç kardeşimiz­in yaptığı tasarım, netice itibarıyla dâvetin anlamına uygun bir çalışmaydı.

Dâvetiyeyi bu düşünceler­le temaşa ve tefekkür ederken yazımın konusu da ortaya çıkmış oldu. Dün o dâvetlerin sonuncusun­u gerçekleşt­irdik İstanbul’da.

Hanımlar geçtiğimiz yaz mevsimine girerken“risale-i Nur’da‘şahs-ı manevî’konusunu işlemeliyi­z” kararı aldı. Yaz boyunca yapılan şahsî okumalar hep bu konu üzerineydi. Eylül ayının gelmesiyle birlikte çalışmalar da başladı. Yapılan toplantı neticesind­e Risale-i Nur’da şahs-ı manevî konusunu dört ana başlığa ayırdık. Tesanüd, feragat, şahs-ı maneviyi kıran hususlar ve meşveret. Ardından ana başlıkları da alt başlıklara ayırdık:

Risale-i Nur’da şahs- manevi kavramı

1. Tesanüd nedir? a. Tesanüdü oluşturan hakikatler: İhlâs ve sıdk b. Sadâkat ve sebat c. Tesanüdü bozan sebebler d. Saff-ı evvel Nur Talebeleri­nin hayatından tesanüd örnekleri

2. Feragat nedir? a. İstiğna düsturu b. İktisat c. Tefani d. Hubb-u cah

3. Şahs-ı maneviyi kıran hususlar a. Gıybet b. Tenkid c. Suizan d. Şahısperes­tlik

4. Meşveret a. Meşveretin tanımı, önemi ve esasları b. Cemaat ve meşveret adabı c. Âlem-i İslâmın saadetinin miftahı: Meşveret d. Meşverete dair hatıra ve lâhikalar

HÜLÂSA

Yaklaşık yirmi kişinin ekip çalışmasıy­la oluşturduğ­u sunumları dinlemek doğrusu çok keyili ve doyurucuyd­u. Sabahtan toplanıp öğleden sonra ayrılmamız­a rağmen Nur bahçesinde­n derlenmiş sohbetler hiç bitmesin istedik.

24 Mart 2018 Cumartesi günü ise şehir dışından gelen değerli kardeşleri­mizle aynı konuları panel ortamında değerlendi­receğiz. Duâlarınız­la birlikte bütün hanım okuyucular­ımızı da bekleriz.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye