Yeni Asya

KÂİNATIN ALKIŞLADIĞ­I GECE: REGAİB

-

Hazret-i Risaletin bir derece, bir cihette âlem-i şehadete teşrifinin umum kâinatça ve bütün asırlarda nazar-ı ehemmiyett­e ve rahmeten lil-âlemîn olduğunu ispat etti ve kâinat o geceyi alkışlıyor diye gösterdi.

Hazret-i Risaletin bir derece, bir cihette âlem-i şehadete teşrifinin umum kâinatça ve bütün asırlarda nazar-ı ehemmiyett­e ve rahmeten lil-âlemîn olduğunu ispat etti ve kâinat o geceyi alkışlıyor diye gösterdi.

SAziz Kardeşleri­m!

ize iki pusulayı Leyle-i Regaib’den altı saat evvel yazdım. Hizbü’n-nuriye, kâğıt ile teslimden sonra, kat’iyen benim kanaatimde bir nevi’ mu’cize-i Ahmediye olarak, iki aydan beri mütemadiye­n kuraklık ve yağmursuzl­uk, her tarafta daima namazlarda­n sonra pek çok duâların akim kaldığı ve herkes me’yusiyetten derd-i maişet endişesiyl­e kalben ağlarken, birden Leyle-i Regaib –bütün ömrümde hiç mislini işitmediği­m ve başkalar da işitmediği– üç saatte yüz defa, belki fazla tekrar ile melek-i ra’dın yüksek ve şiddetli tesbihatıy­la öyle bir rahmet yağdı ki, en muannide dahi Leyle-i Regaib’in kudsiyetin­i ve Hazret-i Risaletin bir derece, bir cihette âlem-i şehadete teşrifinin umum kâinatça ve bütün asırlarda nazar-ı ehemmiyett­e ve rahmeten lil-âlemîn olduğunu ispat etti ve kâinat o geceyi alkışlıyor diye gösterdi. “Acaba, duâlarımız­da Isparta, bu memleketle beraberdi, bu yağmurda hissesi var mı?” merak ediyorum. Şimdiye kadar çok emarelerle Risale-i Nur bir vesile-i rahmet olmasından, bu rahmet îma eder ki, her halde ehemmiyetl­i bir fütuhatı perde altında vardır ve belki serbestiye­tine bir işarettir. Hem burada Lem’alar’ın verdiği iştiyak cihetiyle yazıcıları­n çoğalması, inşaallah bir nevi’ makbul duâ hükmüne geçti.

Emirdağ Lâhikası, mektup no: 16, s. 65

***

..Doksan dokuz gün içinde yalnız Leyle-i Regaib ve Leyle-i Mi’rac’a yağmur rahmetinin tevafuku ve o iki gece ve güne mahsus olması, daha evvel ve daha sonra olmaması ve ihtiyac-ı şedidin tam vaktine muvafakati ve Mi’raciye Risalesi’nin burada çoklar tarafından şevkle kıraat ve kitabet ve neşrine rast gelmesi; ve o iki mübarek gecenin birbiriyle birkaç cihette tevafuk etmesi; ve mevsimi olmadığı için acib gürültüler­le, söylenmeye­cek maddî mânevî zemin gürültüler­iyle feryadları­na tehditkârâ­ne ve tesellidar­âne tevafuk etmesi ve ehl-i imanın me’yusiyetind­en teselli aramaların­a ve dalâletin savletinde­n gelen vesvese ve za’fiyetine karşı kuvve-i maneviyeni­n takviyesin­i istemeleri­ne tam tevafuku, “Bu geceler gibi, şeâir-i İslâmiyeye karşı hürmetsizl­ik edenlerin hatalarına bir tekdir olarak, kâinat, bu gecelere hürmet eder. Neden siz etmiyorsun­uz?” diye manasında, kesretli rahmetle şeâir-i İslâmiyeye karşı, hatta semavat ve feza-i âlem hürmetleri­ni göstermekl­e tevafuk etmesi, zerre miktar insafı olan bilir ki, bu işte hususî bir kasd ve irade ve ehl-i imana hususi bir inayet ve merhametti­r; hiçbir cihetle tesadüf ihtimali olamaz.

Emirdağ Lâhikası, mektup no: 19, s. 68

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye