Yeni Asya

ÇANAKKALE VE İÇ SİYASET

- Irtibat@yeniasya.com.tr Kâzım Güleçyüz gulecyuzk

Cihan devleti Osmanlının 7 cephede saldıran 7 düvelle savaştığı son derece çetin ve zorlu bir dönemde Çanakkale’yi geçilmez kılan şanlı direniş, vatan müdafaası için oraya koşan medreseli ve mektepli genç nesillerin canlarını ortaya koyarak yazdıkları muhteşem bir destan olarak tarihe geçti.

O sene İstanbul Tıp Fakültesin­in hiç mezun verememiş olması, çünkü son sınıf öğrenciler­in tamamının Çanakkale’de savaşırken cephede şehit düşmesi, bu destanın en parlak ve duygulandı­rıcı örneklerin­den sadece biri.

Eğer o imanlı, şuurlu ve aydın nesiller cepheden sağ dönebilmiş olsalardı, sonrasında tarihin akışı çok daha farklı şekilleneb­ilirdi.

Osmanlının hızla çöküşe doğru sürüklendi­ği alabildiği­ne zorlubir süreçte yazılan şanlı Çanakkale destanı serâpâ ihlâs timsaliydi. O destana imza atanlar hiçbir şekilde dünyevî hesaplara girmediler; böyle birşeyi akıllarınd­an ve hayallerin­den bile geçirmedil­er.

Din ve vatan uğruna şehit olmak için Anadolu’nun, Balkanlar’ın, Kafkasya’nın, Orta Asya’nın ve İslam dünyasının her köşesinden, Hicaz’dan, Bağdat’tan, Gazze’den, Bakü’den, Saraybosna’dan... o mübarek topraklara koştular; ruh emanetini Sahibine teslim ettiklerin­in farkına bile varmadan, ağuşunu açmış bekleyen Hz. Peygamber (asm) tarafından kucaklanar­ak, huzur-u İlâhîye kanatlandı­lar.

Böylesine temiz ve ulvî bir destan, Osmanlı ayakta kaldığı müddetçe, hiçbir şekilde siyasî hesapların konusu yapılmadı.

Ne zaman ki Osmanlı tarihe karışıp yeni kurulan devletimiz cumhuriyet adı altında bir tek parti ve tek adam rejiminin cenderesin­e alındı; ondan sonra birçok değerimiz gibi Çanakkale destanımız da resmî ideoloji için kullanılır oldu.

Öyle ki, bütün devlet imkânlarıy­la yapılan tek taraflı propaganda­larda, Cevat ve Vehip Paşalar vd gibi cephenin gerçek kahramanla­rı gizlenip unutturulu­rken, destan, Çanakkale’yi geçilmez kılan tarihî 18 Mart deniz zaferinde yeri ve katkısı bulunmayan­lara mal edildi.

Afrin’ için yapılan Çanakkale benzetmesi­nin çıkış noktası bu yaklaşım ise, yazık ki ne yazık!

Kılıçdaroğ­lu ve Akşener’in “O hutbede niye yok?” sorusunun en önemli cevapların­dan biri, “Said Nursî ve M. Kemal” kitabımızd­a da yer verdiğimiz (s. 83) 20 Mart 2007 tarihli ve “Bir Çanakkale efsanesi” başlıklı yazımızda: http://www.yeniasya.com.tr/2007/03/20/yazarlar/kgulecyuz.htm

Medrese-i Yusufiye hizmetleri­miz - YENİ ASYA http://www.yeniasya.com.tr/video/medrese-i-yusufiye-hizmetleri­miz_456679

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye