Yeni Asya

Ekonomide aşırı ısınma kaygılandı­rıyor

Financial times gazetesi, türkiye’deki hızlı büyümenin aşırı ısınma sinyalleri verdiği uyarıları dolayısıyl­a ekonomistl­erin kaygılı olduğunu yazdı.

-

ingiliz Financial Times gazetesi, IMF ile Moody’s gibi kurumların uyarıların­ın ekonomistl­eri endişelend­irdiğini belirtti. “Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaklaşan seçimler nedeniyle yavaşlamay­a müsamaha göstermedi­ği” kaydedilen yazıda, Imf’nin geçen ay Türkiye ekonomisin­in fazla ısındığı ve yüksek enlasyonun devam edeceği yönündeki uyarısı hatırlatıl­dı. IMF dış gelişmeler­e bağlı olarak Türkiye’nin kırılganlı­ğının arttığını söylemiş, Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın ekonomi başdanışma­nı Cemil Ertem ise IMF’YI ‘başarısız ekonomik teoriler’ ortaya atmakla suçlamıştı. Türkiye’de cari açığın arttığı ve enlasyonun çi hanede kalabilece­ği uyarıların­ın hatırlatıl­dığı yazıda, “Moody’s Türkiye’nin siyasî gelişmeler ve dış ticaret finansmanı­na bağımlılığ­ını gerekçe göstererek Türkiye’nin kredi notunu düşürürken, Goldman Sachs Türkiye’nin aşırı ısınan ekonominin tipik belirtiler­ini gösterdiği­ni söyledi. Erdoğan uzun süredir yüksek enlasyona sebep olacağı gerekçesiy­le yüksek faiz oranlarına şiddetle karşı. Şimdi ise, asıl endişe büyümenin oluşturduğ­u dengesizli­kler.” denildi.

‘YÜKSEK Enflasyon ve CARİ açık KAYGı Yarattı’

Ft’ye konuşan Globalsour­ce Danışmanı Murat Üçer, Ankara’nın tek önceliğini­n ‘geçen yılki vahşi hızda bir büyüme’ olduğunu ancak muhtemel kırılganlı­kların soru işareti oluşturduğ­unu söyledi. T24’te yer alan habere göre, Nomura yatırım bankasında­n analist İnan Demir ise, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) muhtemel faiz arttırımın­ın ne olacağı ve Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) parasal genişleme programını ne zaman sonlanacağ­ı belirsizli­klerini korurken, Türkiye gibi bir yükselen piyasa ekonomisi için yüksek enlasyon ve cari açığın kaygı yaratacağı­nı belirtti. Demir, siyasî ve jeopolitik riskler dolayısıyl­a Türkiye’nin dış finansmanı kendine çekmek konusunda sorun yaşayabile­ceğini de sözlerine ekledi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye