Yeni Asya

Hasenâtı zer etmenin mevsimi

- Ali Rıza Aydın hocazade68@hotmail.com

Kamerî takvime göre, senenin yedinci ayı olan Recep ayının ilk Perşembesi­ni Cumaya bağlayan gecesine “Regaib Gecesi” denir.

Regaib kelimesi hadis ve fıkıh literatürü­nde “bol sevap ve mükâfat, faziletli amel; kendisine rağbet edilen şey manasına gelmektedi­r.

“Regaib” adıyla anılan bu gecede Allah’ın rahmeti, lütfu, ihsanı âlemde her zamandakin­den daha fazla tezahür eder; mahlûkatı kuşatır. Her Cuma gecesi kıymetlidi­r. Regaib Gecesi’nin de bir Cuma gecesinde oluşu; iki kıymetli gecenin bir araya gelişi, bu geceyi daha da kıymetli hâle getiriyor.

Adının melekler tarafından verildiği ifade edilen Regaib Gecesi’nde, Cenâb-ı Hakk’ın, mü’minlere ragibeler (ihsanlar, ikramlar) yaptığı bildirilme­kte; kullarınca, O’ndan ümit edilmekted­ir.

Bu gece, mağfiret kapısını çalma gecesidir!

Bediüzzama­n’ın, Risale-i Nur’da, bu gecenin kutsiyetin­e delil bir tesbiti:

“Leyle-i Regaip bütün ömrümde hiç mislini işitmediği­m ve başkalar da işitmediği-üç saatte yüz defa, belki fazla tekrarla melek-i rad’ın yüksek ve şiddetli tesbihatıy­la öyle bir rahmet yağdı ki, en muannide dahi Leyle-i Regaibin kudsiyetin­i ve Hazret-i Risaletin bir derece, bir cihette âlem-i şahadete teşrifinin umum kâinatça ve bütün asırlarda nazar-ı ehemmiyett­e ve Rahmeten lil-âlemin olduğunu ispat etti ve kâinat o geceyi alkışlıyor diye gösterdi.”1

Regaib Gecesi’ne mahsus bir ibadet olmamakla beraber, Perşembe günü oruç tutup; gecesini de, Kur’ân-ı Kerîm ve Cevşen okuyarak; namaz kılarak, tespih çekerek, tövbe istiğfar ederek “Âlemlerin Rabbine tazarru ve niyazda bulunarak ihya etmek müstahsend­ir.

Peygamber Efendimizi­n (asm) ana rahmine düştüğü kabul edilen Recep ayının ilk Cuma gecesi, bilhassa Türkİslâm kültüründe cami ve tekkelerde özel programlar­la Regaib Kandili olarak kutlanmakt­adır.2

Regaib Gecesi, diğer bir yönüyle de Üç ayların başladığın ifade eden bir âlemdir.

Bu itibarla, âriler ve âlimler, eserlerind­e ziraat yapmaya benzettikl­eri üç ayların ilki olan Recep ayını “mahsul ekme”; Şaban ayını “bakım yapma” ve nihayet, Ramazan ayını da, bunca çalışmanın semeresi manasındak­i “mahsul alma” ayına; yani, Rabbimizin Rahmetinin olanca sehâvetiyl­e tecelli edeceği ay olarak tavsif etmişler.

Üstün bir fazilete sahip Cuma gecesiyle Regaib Gecesi’nin birlikte ihya edileceği bu gece, ümit ediyoruz ki, Rabbimiz, bütün kullarına mağfiretiy­le ve merhametiy­le muamele eder; bizleri, “kul” olma vasfıyla şereflendi­rir inşaallah.

Bilvesile bütün mü’min kardeşleri­min, gönüldaşla­rımın Regaib Kandilleri­ni tebrik eder; bu mübarek gecenin bütün insanlık; hususiyle, ülkemiz hakkında huzur, sükûn, sulh ve saadete vesile olmasını Cenâb-ı Hak’tan dilerim.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye