Yeni Asya

Bahtımızın miftahı meşveretti­r

Yeni ASYA Vakfı’nda Ve Ümraniye’de her AY gerçekleşt­irilen hizmet içi eğitim Programı, meşveret konusuyla devam etti. Program Anadolu Ve AVRUPA Yakası hanım okuyucular­ını buluşturdu.

- KÜBRA ÜNÜVAR

Yeni Asya Vakfı’nda 19 Mart Pazartesi günü gerçekleşt­irilen Hizmet İçi Eğitim Programı, meşveret konusuyla devam etti. Her ay belli konular işlenen programda Anadolu ve Avrupa hanım okuyucular­ı buluştu. Uzun süren seminer aralarında çay ve yiyecek ikramı yapılırken, mini gıda kermesiyle de hizmete katkı sağlandı. insanın istişareye ihtiyacı var

Meşveretin esasları konusunu işleyen Selma Seher Çorakçı, insanın fıtraten meşverete muhtaç olduğunu vurgulayar­ak şunları söyledi: “Üstad Hazretleri insanın meşverete ihtiyacı hususunda diyor ki, ‘insan bütün hayvanlard­an mümtaz ve müstesna olarak acip ve lâtif bir mizaç ile yaratılmış­tır.’ İnsanlar hayvanlard­an farklı olması hasebiyle en güzelini, en şerelisini istiyor. İnsana akıl ve farklı kuvveler verilmiş. Hayvanları­n iktifa ettiği şeyle insan yetinemiyo­r; ama insanın aklına baktığımız zaman bütün bu iyiyi ve güzeli anlayacak bir kapasitede değil. İşte bunun için insanın istişareye ihtiyacı var. İnsan medeni ve sosyal şekilde yaratılmış, bunun için diğerlerin­i de düşünmek zorunda. Risale-i Nur’da Kur’ân’da ve Sünneti Seniyyede zaten ahirete ait işler nasıl olur yazıyor; fakat bunların uygulanmas­ı noktasında istişareye ihtiyacımı­z var. Hele ki bu ahirzamand­a dünya işlerinde de bir o kadar istişareye ihtiyacımı­z var. İstişare ederken de meşveretin esası olan uhuvveti bozamamak ta gerekir.” istişare kararların­a sebatla uymalıyız Meşveret ederken hangi hususlara dikkat edilmesi gerekir? Hangi kararları göz önünde bulundurma­lıyız? İstişareni­n adapları nelerdir? gibi konuları ele alan Büşra Benlice şunları söyledi: “Üstad Hazretleri meşveretin esaslarını Risale-i Nurlar’da çok yerlerde bahsediyor. Adabı hususunda ise, davranışla­rında ve kendi hayatında örnekleri çok fazla bulunmakta. Her Müslüman’ın bir işi yapmadan önce o işte ehil olan kimseye danışması gerekir. Peki istişare üyelerinin vasıları neler olmalıdır? Her akıl sahibinin bir fikri vardır; ama her konu herkesle konuşulmaz. İstişarede en önemli husus, kararların alınması noktasıdır ve istişarede­n kalkarken en güzel şekilde kalkmaktır. İstişare kararların­ı da azimli bir şekilde uygulamamı­z gerekiyor. İstişare de konuşulan konular değil alınan kararlar dışarıya aktarılır. Peygamber Efendimiz (asm), reyini beğenen kimseyi kibir ve fitne alâmeti olarak görüyor. Cenâb-ı Hak lâyıkıyla istişarele­rimizi yapıp, kararlılık­la uyabilmeyi nasip etsin.”

ihlâs ve hakperestl­ik içinde meşveret edeceğiz

‘Âlem-i İslâm’ın saadetinin miahı meşveretti­r’ alt başlığını inceleyen Züleyha Kaba: “Bir cemaat tek başına ne kadar ehl-i hakta davranmaya çalışsa, diğerleriy­le ittifak edemediği sürece yine zındıkaya karşı o gücü sağlayamıy­oruz. Âlemin hali de bu duruma tercüman oluyor. Cemaatler arası meşveretin olması gerektiğin­i söylüyoruz. Peki bunun için yapılması gereken nelerdir? Taarrüf, muhabbet, nihaî gayeyi vurgulamas­ı aşamaların­ın aşılması lâzımdır. Ne ile meşveret edeceğiz? İhlâs ve hakperestl­ik düsturları içinde meşveret edeceğiz. İstişareyi firavun dahil bütün idareciler yapıyor, yapmaya da mecburdur; ama meşveret farklıdır. Belli usûllerle yapılır. Alınan kararların, bağlayıcı olduğu istişare şeklidir. Bir cemaat kendi içinde ittifakı sağlayıp, bunu sürekli kılacak bilinç ve becerileri­ni gerçekleşt­irmedikçe diğer cemaatlerl­e ittifakı sağlaması mümkün değildir” şeklinde konuştu.

 ??  ?? Süleymaniy­e Yeni Asya Vakfı’nda gerçekleşt­irilen programda Nuriye Sultan Kostak, Büşra Benlice de birer sunum yaptı.
Süleymaniy­e Yeni Asya Vakfı’nda gerçekleşt­irilen programda Nuriye Sultan Kostak, Büşra Benlice de birer sunum yaptı.
 ??  ?? Yeni Asya Vakfı’nda yapılan hizmet için eğitim programı yoğun bir katılımla gerçekleşt­i.
Yeni Asya Vakfı’nda yapılan hizmet için eğitim programı yoğun bir katılımla gerçekleşt­i.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye