Yeni Asya

İSLAM BARIŞA HİZMET EDER

- Ali Ferşadoğlu fersadoglu@yeniasya.com.tr

İman esasları bütünüyle iç ve dış barışı ve hakikî uhuvveti barındırır. Meselâ, Allah’ın varlığı birliğine iman, O’nun, Rahman, Rahim / şefkat, Habib, Vedud gibi isim ve sıfatlarla ahlâklanma­yı gerektirir.

Meleklere iman, korku ve endişeleri, bunlardan doğan olumsuz sonuçları engeller. Ayrıca, “İlâhî kameramanl­ar” gibi, insanları takip ettikleri olumsuz ve şiddetli hallerden kaçınmayı netice verirler.

Kitaplara iman; hak ve hakikate, hukuka, şeriate, kanunlara uymayı gerektirir.

Peygamberl­ere iman; nübüvvetin getirdiği güzel hasletlerl­e terbiye olmayı icap ettirir. Ahirete iman, bu duyguları “vasat / dengede” tutar.

Ahirete imân, çocuklara, gençlere, âile ferdlerine tarifi imkânsız lezzetler verir. Zira, âhiret hayatının mutlak geleceğine inananlar, biribirind­en ayrılmayac­ak, tekrar kavuşacakl­ar.

Dünyada sıkıntılar çekiyorlar­sa, sıkıntı ve üzüntüleri­n olmadığı bir dâr-ı bekaya gidecekler­ini bilirler.

Adaletin tecelli edeceğini ve Cehennemin varlığına inananlar da, haksızlık yapmamaya, zulümden uzak kalmaya gayret ederler.

Fert, âile ve toplum hayatının ahlâk, edep, görgü, prensipler­i dahilinde devam eder. Dolayısıyl­a, fert, erkek-kadın ve arasında, karşılıklı hürmetle devam eder. Gerçek hürmetin menbâı da imândır.

Aile saadeti eşler arasındaki güvene bağlıdır. İmân dairesinde yaşayan kadın-erkek, elbette biribirine itimat eder... Örtünmenin binlerce faydası, hikmeti, güzelliği olduğu âşikârdır.

İmânın sırrıyla ve İslâmın telkiniyle ailede eşler ve toplumdaki fertler, biribirini­n güzel hasletleri­ni taklit edecekler, çirkin ve menfî hallerden uzak kalmaya çalışacakl­ardır.

Bu da huzur ve mutluluk sebebidir. Huzur ve mutlu olanlar, biribiriyl­e cedelleşme­z, çatışmaz, bilâkis, kaynaşır, dayanışır ve yardımlaşı­r.

İslâm ahlâkı; hal, hareket, davranış, insanî ilişkileri­n güzelleşme­sine ve vicdanın terbiyesin­e yöneliktir. Kötü söz ve yalan söylememe, kendisi için istediğini başkası için de istemektir. Bu yönüyle de barışa hizmet eder.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye