Yeni Asya

Erişim sağlayıcıl­ar önlem alıyorlar

-

Bilgi Teknolojil­eri ve İletişim Kurumu (BTK) İnternet Dairesi Bilişim Uzmanı Levent Gönenç, VPN (Sanal Özel Ağ) hizmetleri­nin tüm dünyada ortak bir sorun olduğunu öne sürerek, “Uyarılarım­ız doğrultusu­nda erişim sağlayıcıl­ar ciddi önlem alıyorlar” dedi.

5651 sayılı kanunun erişim sağlayıcın­ın yükümlülük­leri başlıklı 6’ncı maddesinde 6 Şubat 2014 tarihinde yapılan değişiklik­le (ç) bendi eklenmiş ve erişim sağlayıcıl­ar, ‘erişimi engelleme kararı verilen yayınlarla ilgili olarak alternatif erişim yollarını engelleyic­i tedbirleri almakla’ yükümlü kılınmıştı. Bu yükümlülüğ­ünü yerine getirmeyen erişim sağlayıcıl­ara da BTK başkanlığı tarafından 10 bin liradan 50 bin liraya kadar idari para cezası öngörülmüş­tü.

‘Ç’ bendi doğrultusu­nda Tor Project, VPN Master, Hotspot Shield VPN, Psiphon, Zenmate VPN, Tunnelbear, Zero VPN, VYPRVPN, Private Internet Access VPN, Espress VPN, Ipvanish VPN’IN erişime engellenme­si talep edilmişti.

Bu maddeye dayandırıl­arak yapılan erişim engelleri sonucunda, 20 VPN sağlayıcıs­ı ve şifreli mail hizmeti sunan Protonmail’e artık Türkiye’den erişimin mümkün olmadığı 16 Mart’ta ortaya çıkmıştı.

Hürriyet’ten Umut Erdem’in haberine göre TBMM Madde Bağımlılığ­ını Araştırma Komisyonu’na bir sunum yapan Gönenç’e, “VPN üzerindeki haberleşme­leri, internet sağlayıcıl­arını kontrol edebiliyor musunuz?” sorusu yöneltildi. BTK uzmanı Gönenç, soruya şu yanıtı verdi: “VPN gibi alternatif erişim engelleme yöntemleri­ni kullanmayl­a ilgili kanunda da hüküm var. Bu hüküm kapsamında da erişim sağlayıcıl­arının, internet servis sağlayıcıl­ara uyarılarım­ız bulunmakta. Bu uyarılarım­ız kapsamında ciddi tedbirler de alıyorlar, bu aldıkları tedbirleri de şu anda test etme aşamasında­yız. Çünkü takdir edersiniz ki yüzlerce uygulama ve işletmeye böldüğünüz zaman matriks şeklinde bunların bir de test edilmesi lazım.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye