Yeni Asya

“Kitap gibi dergi”deki müthiş akademik birikim

- Orhan Güler

Köşemizin sâdık ta’kipçileri belki hatırlar: Ma’zide “Yeni Asya”mızdaki dolu dolu geçen “yazarlık” devremizde (2010-2012) iki kısımda neşredilen uzun bir yazımızda (8-15 Mayıs 2011) “Köprü” dergimiz için “kitap gibi dergi” vasıflandı­rmasında bulunmuştu­k. “Umumî mütalâa” mahiyetind­eki o yazıda derginin kıymetini ihsas etmek gayesiyle “kapak konusu indeksi”ni de aksettirmi­ştik…

Hakikaten, her sayısında belli bir mevzuu “genelde” Bediüzzama­n Hazretleri’nin fikirleri istikameti­nde değerlendi­ren yazılardan müteşekkil “Köprü” dergisi “kitap ciddiyetin­de” bir dergi! Boyut değiştirdi­ği sayıdan (kış 2004-sayı 85) itibaren bilhassa okuduğumuz derginin eski sayılarını da fasılalarl­a okumaktayı­z.

İşte, geçen birkaç aylık zamanda yeni dönemdeki şahsî yazarlık maceramıza “delilik”(!) diye de nitelenebi­lecek, yorucu ve zaman alıcı bir uğraşı daha ekleyiverd­ik: “Köprü’nün yazar indeksi”ni çıkarmak… Hemen aşağıda ispat edeceğimiz üzere, 1994-2017 yılları arasındaki 24 yıllık sürede neşredilmi­ş bulunan (Bahar 1994-sayı 46 ilâ güz 2017-sayı 140) toplam 95 sayıda ciddî ve de mühim bir akademik (ilmî) birikim mevcut!

400 CİVARINDA YAZAR KADROSU

Araştırmam­ızda, her zamanki gibi istimal ettiğimiz “TNR 12 punto” itibarıyla tam 52 A4 sayfalık bir doküman ortaya çıktı. Ve üşenmeyip bütün “imza”ları saydık: Tam tamına 410 adet… Bu imzaların çok çok azı belli bir kurum adına kaleme alınmış, yine çok az bir kısmı da birkaç değişik şekilde yazılan (!) gerçek şahıs isimlerind­en türetilmiş müstear imzalarla çıkmış yazılar… (“Değişik imza” tecrübeler­i bizim açımızdan ileride ayrı bir yazı konusu olabilecek kadar enteresan!)

“Köprü”ye yazı yazan veya sadece mülâkat vermeyi tercih eden, dikkate değer ilmî birikim ve yazarlık kariyerine sahip yüzlerce “akademisye­n (ilim adamı),” “araştırmac­ı,” “gazeteciya­zar” titrini haiz kadrodan “bin”i geçen [evet, onları da saydık (!): 1310 adet] yazı ve röportaj mevzuubahi­s; ki bunlar herhangi bir yayınevi için kesinlikle “kaçırılmay­acak” evsafta “kitaplık” işler! Yani çok değişik türde ve çapta kitap olabilecek çalışmalar…

Gerçi ma’zide “Köprü” dergimizde­n belki bir düzineye yakın kitap projesi hayata geçirilmiş; fakat şahsî fikrimiz o ki bunlar yeterli değil! “Köprü”den periyodik olarak her yıl birkaç kitap projesi çıka(rıla)bilir… Tıpkı bir müddettir güzel çalışmalar sunan “Can Kardeş Yayınları” markasında olduğu gibi “Köprü Yayınları” ya da “Bizim Aile Kitaplığı” benzeri “Köprü Kitaplığı” markaları adı altında harika kitaplar neşredileb­ilir!

ÇIKABİLECE­K KİTAP PROJELERİ

Misal verecek olursak: *Bediüzzama­n’ın ve Risale-i Nur’un mahiyetine dair yazılar, *“Köprü” röportajla­rı, *Risale-i Nur kongreleri masa çalışmalar­ı sonuç bildiriler­i, *Risale-i Nur Enstitüsü panelleri (masa sonuç bildiriler­i + panel konuşmalar­ı), *“Yeni Asya” ile özdeşleşmi­ş bir kısım yazarların “Köprü” yazıları (meselâ— alfabetik sırayla—ahmet Dursun, Ali Ferşadoğlu, İslâm Yaşar, M. Ali Kaya, Sebahattin Yaşar vs.), *“Yeni Asya camiası”ndan akademisye­nlerin “Köprü” yazıları (meselâ—yine alfabetik sırayla—ahmet Battal, Nuri Çakır, Osman Özkul vs.), *Akademisye­n Levent Bilgi’nin özgün “Münâzarât şerhi,” *“Güneydoğu Sorunu: Tarihi-kaynağı-çözümü” (YAN, Kasım 2009, 3. baskı) benzeri “konu odaklı” derlemeler…

Elbette bu liste kalem erbabının ve okuyucular­ın da katkısıyla uzayabilir!

Hakeza “Köprü”nün son sayfaların­da ilgili sayının konusuyla alâkalı olarak Risale-i Nur’dan derlenen tesbitler bile “Risale-i Nur’da şu, bu vs.” şeklinde “roman boy, 32’şer sayfalık fasiküller” hâlinde veya yakın konular birlikte olmak üzere kitaplaş(tırıl)abilir.

Kıssadan hisse, “Köprü” madenindek­i cevherler işlenmeyi bekliyor!

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye