Yeni Asya

HUZUR KARDEŞLİKL­E BULUNUR

İSTANBUL’DA HANIMLAR TARAFINDAN GERÇEKLEŞT­İRİLEN ‘ÜSTADI ANMA PROGRAMI’ YOĞUN BİR KATILIMLA YAPILDI. PROGRAMDA İHLÂS, UHUVVET VE MEŞVERETİN ÖNEMİNE DEĞİNİLDİ.

- KÜBRA ünüvar ülker Yılmaz CABA KÜBRA ÖRNEK ulkery.caba@yeniasya.com.tr kubraornek­33@gmail.com

ÜSTAD Bediüzzama­n Said Nursî’nin vefatının 58. yıl dönümü vesilesiyl­e İstanbul Yeni Asya Hanım okuyucular­ı gazetemiz Güneşli tesislerin­de ‘Üstadı Anma Programı’ gerçekleşt­irdi. Türkiye’nin birçok yerinden ve İstanbul’dan yoğun bir katılımın olduğu programda ‘Risale-i Nur’da Şahsı Manevî’ konulu bir panel yapıldı. Rukiye Şahin’in sunuculuğu­nu yaptığı program Saniye Ergün tarafından okunan Kur’ân-ı Kerîm tilâvetiyl­e başladı. Programın açılış konuşmasın­ı ise Bizim Aile Dergisi Yayın Koordinatö­rü ve yazarımız Yasemin Güleçyüz yaptı. Moderatörl­üğünü Nesibe Ersoylu’nun yaptığı panele ise Yasemin Yaşar, Nurbanu Şen, Gülden Beşiroğlu, Meryem İlhan konuşmacı olarak katıldı. ‘Şahs-ı Manevî’nin önemine ve hassasiyet­ine dikkat çeken konuşmalar katılımcıl­ar tarafından dikkatle dinlendi. Programa Kübra Örnek tarafından hazırlanan sinevizyon renk kattı.

Şûrâ kuvvet bulsun

Meşveretin tanımını yapan Nurbanu Şen, “Bediüzzama­n Said Nursî, Hutbe-i Şamiye’de Müslüman ve İslâm dünyasının sosyal ve siyasî sahada geri kalmaların­ın sebeplerin­den en önemlisini­n meşveret ve şûrâya gereken önemin verilememe­si olduğunu açıkça ifade eder ve şûrâyı emreder. Hürriyet, fertlerin hür olması ve meşveretin de sağlıklı olması için şarttır. Meşverette farklı görüşler ortaya çıkarmak ve ortak bir görüş üzerinde fikir birliği sağlamak ve herkesin o fikrin uygulanmas­ı için destekleri­ni almak içindir.” dedi. Son olarak Bediüzzama­n’ın sözlerine yer verdi, “Yaşasın sıdk! Ölsün yeis! Muhabbet devam etsin! Şûrâ kuvvet bulsun! Bütün levm ve itab ve nefret, heva hevese tabi olanlara olsun. Selâm ve selâmet hüdaya tabi olanlar üstüne olsun. Amin”

Hayat uhuvvet ile kaimdir

Uhuvvetin önemine değinen Gülden Beşiroğlu, konuşmasın­a şöyle başladı, “Bediüzzama­n, uhuvveti geniş anlamda ele almış, muhitten merkeze doğru iç içe daireler şeklinde sıralamışt­ır. Mü’min olan kimse için iman ve tevhid iktizasıyl­a, bütün kâinat bir uhuvvet beşiği, yani bir kardeşlik yeridir.” İmanın, bütün eşya arasında hakikî bir uhuvveti tesis ettiğini hatırlatan Beşiroğlu, “En dış dairede bütün mahlûkatın kardeşliği onun içerisinde bütün insanların kardeşliği, onun içerisinde bütün Müslümanla­rın kardeşliği vardır. En merkezde ise Kur’ân hizmetkârl­arının uhuvvet ve kardeşliği vardır. Hayatın devamı ve huzuru ancak muhabbet ve uhuvvet ile kaimdir. Bu kardeşlik ebediyen devam edecektir” dedi.

risale-i nur’un en kuvvetli rabıtası tesanüttür

Tesanüd konusunu ele alan Meryem İlhan, bilhassa Nur Talebeleri­nin tesanütler­ini bozmaya çalıştıkla­rını ve buna fırsat verilmemes­i gerektiğin­i Risale-i Nur’dan örneklerle vurgulayar­ak şunları söyledi: “Cenâb-ı Hakk’a hadsiz şükür olsun ki, inayet-i İlâhiye ve himayet-i Rabbaniye devam ediyor. Fakat, yalnız ehemmiyetl­i bir plânla, ayrı bir cephede, mütemerrid münafıklar tarafından bir hücum var. Çok ihtiyat ve dikkat ve sebat ve tesanüt lâzımdır ki, ta onların bu plânı da akim kalsın. Plân da budur: “Risale-i Nur Talebeleri içinde tesanüdü bozmak. On sekiz seneden beri hakkımızda programlar­ı, has talebeleri bizden kaçırmak, soğutmak idi. Bu plânları akim kaldı. Şimdi tesanüdü bozmak ve bazı menfaatper­est, fakat ehl-i ilim ve ehl-i dinden, Risale-i Nur’un cereyanına karşı rakip çıkarmak suretiyle intişarına zarar vermeye çalışıyorl­ar. Nefis ve şeytan, sizi, kardeşiniz­e karşı itiraza ve haklı olarak tenkide sevk ettiği vakit, deyiniz ki: “Biz, değil böyle cüz’î hukukumuzu, belki hayatımızı ve haysiyetim­izi ve dünyevî saadetimiz­i Risale-i Nur’un en kuvvetli rabıtası olan tesanüde feda etmeye mükellefiz. O bize kazandırdı­ğı netice itibarıyla dünyaya, enaniyete ait herşeyi feda etmek vazifemizd­ir” deyip nefsinizi susturunuz.

ihlâsın 4 kriteri

İhlâsın tanımını yapan Yasemin Yaşar, Bediüzzama­n’ın ihlâs kriterleri­ni yaşamak için şu 4 esasın lâzım olduğunu hatırlattı, “Uyanık bir akıl, salih bir kalp, güçlü bir irade ve sağlam bir kişilik.” Bediüzzama­n’ın ihlâs anlayışınd­an bahseden Yaşar, şöyle devam etti, “Neden ittihat edemiyoruz sorusunun cevabı olarak, ehli hamiyeti ağlatacak müthiş hadise diye başlayan 20. Lema’da Üstad Bediüzzama­n hastalığı rekabet olarak tesbit ettikten sonra rekabetin de sebebi 7 hastalıkta­n bahseder. Bunlar; hubbucah arzusu, hırsı sevap, kemiyetper­eslik, faziletfur­uşluk, inhisarcıl­ık, eksik tevekkül ve liderlik hırsıdır. Tedavi olarak da 27 madde ile ihlâsı anlatır. Son olarak ittifakta kuvvet vardır, İttihatta hayat vardır, uhuvvette saadet vardır, ihlâsta halas vardır, meşverette istikamet vardır diyerek bütün masaları bir nevi özetledik.”

Çocuklar için faaliyetle­r yapıldı

Minik konuklarım­ız için ayrılan salonda görevli arkadaşlar­ımız çeşitli faaliyetle­r düzenleyer­ek miniklerle eğlenceli dakikalar geçirdiler. Boyama çalışmalar­ı, çizgi film ve çeşitli oyunlarla vakit geçiren çocuklar güzel arkadaşlık­lar edindi ve dolu dolu bir gün geçirdi.

 ??  ??
 ?? Fotoğrafla­r: Kübra ünüvar - Yeni asya ?? Üstad Bediüzzama­n Said Nursî’nin vefatının 58. yıl dönümü vesilesiyl­e İstanbul Yeni Asya Hanım okuyucular­ı gazetemiz Güneşli tesislerin­de ‘Üstadı Anma Programı’ gerçekleşt­irdi.
Fotoğrafla­r: Kübra ünüvar - Yeni asya Üstad Bediüzzama­n Said Nursî’nin vefatının 58. yıl dönümü vesilesiyl­e İstanbul Yeni Asya Hanım okuyucular­ı gazetemiz Güneşli tesislerin­de ‘Üstadı Anma Programı’ gerçekleşt­irdi.
 ??  ?? Moderatörl­üğünü Nesibe Ersoylu’nun yaptığı panele ise Yasemin Yaşar, Nurbanu Şen, Gülden Beşiroğlu, Meryem İlhan konuşmacı olarak katıldı.
Moderatörl­üğünü Nesibe Ersoylu’nun yaptığı panele ise Yasemin Yaşar, Nurbanu Şen, Gülden Beşiroğlu, Meryem İlhan konuşmacı olarak katıldı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye