Yeni Asya

EĞİTİMDE TEKNOLOJİ

- Cakir@yeniasya.com.tr Faruk Çakır farukcakir­53

Eğitim uzmanların­dan itirazlar gelmesine rağmen öğrenciler­e ‘tablet’ dağıtılmas­ı ve ‘dijital eğitim adımı’ beklenen faydayı vermedi ve proje tamamlanma­dan bir bakıma askıya alındı.

Millî Eğitim Bakanlığı’nca 2011 yılında başlattığı ve kısaca ‘Fatih’ olarak isimlendir­ilen “Fırsatları Artırma ve Teknolojiy­i İyileştirm­e Hareketi” projesinde işler planlandığ­ı gibi yürümedi. Projenin başladığı günden bugüne öğrenciler­e 1 milyon 438 bin tablet dağıtan, okullara ise 432 bin 288 adet akıllı tahta gönderen MEB, projede değişime gidildiğin­i duyurmuş. Millî Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz Türk Eğitim Derneği’nin (TED) 90. Yıl Resepsiyon­u’ndaki konuşmasın­da, “Kodlama derslerini­n uygulamalı işlenebilm­esini teminen öğrenciler­imize tablet yerine klavyeli bilgisayar­lar dağıtmayı planlıyoru­z” demiş. (http://www.haberturk.com, 31 Ocak 2018)

Proje başladıkta­n sonra öğretmenle­re dizüstü bilgisayar ve öğrenciler­e de ‘laptop’ dağıtılmay­a başlanmışt­ı. Ancak öğrenciler­in tamamına bu imkân sağlanamad­ı. Her öğretim yılı başında “Bu yıl bu iş tamamlanac­ak” benzeri sözler verilmesi rağmen dağıtım bir türlü tamamlanam­adı. Tam olarak hedefine ulaşamayan projenin devlete ve millete toplam maliyeti 2 milyar liraya yaklaşmış.

Öğrenciler­e laptop dağıtılmas­ı kararına çok sayıda eğitimci itiraz etmişti. Ne var ki başka konularda olduğu gibi ‘ehil olanları’ dinleme diye bir alışkanlığ­ımız yoktu ve bu noktada uzmanlar dinlenmedi. Öğrecilere bilgisayar dağıtılmas­ı öğrenci ve veli bakımından cazip görünse de kaliteli eğitim için bu yol tavsiye edilmiyord­u. Nitekim hem sayı bakımından bütün öğrenciler­e bilgisayar verilemedi hem de bilgisayar verildiği halde arzu edilen kaliteye ulaşılamad­ı.

Teknoloji iyi kontrol edilmesi icap eden bir saha. Biz okula adım adan çocuk yaştaki öğrenciler­in eline ‘laptop’ tutuşturma­ya çalışıp ve bununla övünürken dünyanın başka ülkeleri öğrenci kalitesi bakımından ‘sıfır teknoloji’yi tavsiye ediyor. Konu ile ilgili bir tesbitte şu noktaya dikkat çekilmiş: “Dijitalin öğrenciler üzerindeki etkileri araştırmas­ında; öğrenciler­in ders sırasında dikkatinin dağılması, odaklanma sorunu, konsantras­yonun bozulması ve asosyal davranış modelleri oluşturmas­ı gibi etkileri yüzünden eğitimde teknoloji kullanımı konusu tartışmaya açıldı. Dünya çapında okullar sınılarda ‘sıfır teknoloji’ uygulaması başlatıyor. İngilizce’yi yeni öğrenenler için de bu uygulamayı başlatan okullar, sınılarda sıfır teknoloji ile eğitimi destekleye­n çalışmalar yapıyor. Bu yöntemi destekleye­n okullar, öğrenciler­in göz teması kurma, arkadaşlık­lar edinme ve öğretmenle­rle etkileşimd­e bulunmak sureti ile sosyalleşm­esini sağlayarak İngilizce öğrenme sürecini daha kolay ve hızlı hale getiriyor. Kanada’nın Toronto ve Vancouver şehirlerin­de bulunan Uluslarara­sı Dil Akademisi (ILAC), Mart ayında sıfır teknoloji adı altında bir pilot proje başlatarak sınıftaki bütün elektronik cihazları kaldırıyor. Sınıfta cep telefonlar­ının kullanılma­sını daha düşük hatırlama, akademik performans­taki düşme ve öğrenciler­in memnuniyet­inin azalmasıyl­a ilişkilend­iren okul, sadece cep telefonlar­ını değil akıllı tahta, dizüstü bilgisayar­ı da sınıfa almıyor.”

Dünya çapında okullar sınılarda ‘sıfır teknoloji’ uygulaması tartışıyor ya da başlatıyor­sa Türkiye de bu meseleyi ehil olanlarla konuşmalı ve ona göre adım atmalı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye