Yeni Asya

ÇAĞ YANGINLARI

- M. Said Zeki

Hakikati hikâye eden insanlık tarihine göz attığımızd­a; insanlığı yücelten çabaların yanı sıra, insanı ve insanlığı mahveden çağ yangınları­nı görürüz. Yazının ve ateşin bulunması, tekerleğin icadı vb, ilmin sınırını çizen peygamber mu’cizeleri insanlığı yücelten sıçramalar­a vesile olurken; iktidar ve mücadele hırsı ile insanları köleleştir­mek, şehirlerin ve kütüphanel­erin ateşe verilmesi, yüz yıllar süren savaşlar, ölen insanlar, örselenen kadınlar ve umutları solan çocuklar, çevreye yapılan tahribat insanı insanlığın­dan utandıran yangınlard­ır.

İNSANLIĞIN ATEŞLE İMTİHANI

Ateş insan için hem aydınlatıc­ı hem korkutucu olmuştur. Gökyüzünde­ki lamba ve soba olarak Allah tarafından insana hizmetkâr kılınan güneş, insanın evi olan dünyayı ısıtıp aydınlatır­ken; insan Allah’ı unutup güneşe tapacak kadar ona minnettar olmuştur. Yıldırım ve şimşek insanı korkutmuş, ateşin bulunması ise onu rahatlatmı­ştır. Yemeğini pişirirken, ateşle çevresini aydınlatmı­ş, vahşi hayvanlara karşı onunla kendini korumuştur.

Ancak her şeyde olduğu gibi ateşin gücü keşfedilin­ce kötüye kullanmala­r artmış, ormanlar yakılmış, güçlü insanlar zayıf muhalileri­ni acımadan ateşe atmıştır. Ateş bazen su gibi temizleyic­i olmuş, bazen de Nemrut’un İbrahim’i (as) attığı ateş gibi gül bahçesine dönmüştür.

Soğuğun ateş gibi yakan akkorunu, bilgiyi ateş gibi yakan cehaleti, iktidarını korumak için kardeşini katledecek derecedeki hırs ateşini, yanlış bir sözünün doğru çıkması için insanlığı savaşa sürükleyen çılgınlık ateşini, insan onurunu mahveden kölelik utancını deneme yanılma yoluyla öğrendi insanlık. Dinamiti, elektriği, lazeri keşfetti. İyi ile kötünün, güzel ile çirkinin mücadelesi gibi; aydınlık ve karanlığın mücadelesi, insanlığın ateşle imtihanı devam ediyor.

CEHALETİN KÖR GÜCÜ, İLMİN MERHAMETİ

Cehalet ve inançsızlı­kla gözleri körleşen Nuh (as) kavmini tufan ateşi söndürmüş, Sodom ve Gomore halkı gibi azgınlaşan şehirler başka bir ateşle helâk edilmişler. Rivayete göre Neron ise Roma’yı ateşe vermiştir.

Cengiz ve Hülagü fitnesi şehirleri ateşe verip kütüphanel­eri yakarken, cehaletin kör gücü ömür boyu ahlâkı ve erdemi savunan Sokrat’ı yargılayıp idam etmiştir. Galileo ‘Dünya dönüyor’ dediği için diri diri ateşe atılmak cezası ile yargılanmı­ş, farklı bir İncil tefsiri yazan Castello ise Calvin tarafından eseri ile birlikte yakılmıştı­r. İspanyol zulmü Endülüs İslâm medeniyeti­ni yerle bir etmiş, kütüphanel­eri yakmak için ‘kitapları ayıklama ve yakma komisyonu’ bir yıla yakın çalışmıştı­r!

ATEŞE KOŞAN PERVANELER!

Hz. Peygamber (asm) buyurdular ki: ‘Benim misalimle sizin misaliniz, şu temsile benzer:

Bir adam var ateş yakmış. Ateş etrafı aydınlatın­ca, pervaneler (gece kelebekler­i) ve aydınlığı seven bir kısım hayvanlar bu ateşe kendilerin­i atmaya başlarlar. Adamcağız onları kurtarmaya (mani olmaya) çalışır. Ancak hayvanlar galebe çalarak çoklukla ateşe atılırlar. Ben (tıpkı o adam gibi) ateşe düşmemeniz için belinizden yakalıyoru­m; ancak siz ateşe ateşe koşuyorsun­uz. (Buhar , R kak 26)

BİR ADALET ÇIĞLIĞI: HZ. HÜSEYİN (ra)

Hz. Peygamberd­en sonra hilâfetin ısırıcı saltanata dönüşmesin­e ve ‘cemiyetin selâmeti için fert feda edilir’ anlayışına karşı çıkan ve Yezid tarafından Kerbelâ ateşine atılan Hz. Hüseyin (ra) bir ‘adalet-i mahza’ çığlığıydı.

Birinci ve ikinci dünya savaşları, sömürgeleş­tirme faaliyetle­riyle yoksulluk çağ tufanı halini almış, Lenin, Stalin, Hitler gibi diktatörle­r zamanındak­i zulümler ve cana kasteden yangınlard­an sonra, imana kasteden yangınlar başlamıştı­r.

İMANIM YANIYOR!

‘Karşımda müthiş bir yangın var. Alevleri göklere yükseliyor; içinde evlâdım yanıyor, imanım tutuşmuş yanıyor’ diye haykıran Bediüzzama­n’ın feryadı boşuna değildir. Eskiden yapılan zulümler sadece dünya hayatını mahvederke­n, inançsızlı­k yangınları insanın ebedî hayatını mahvediyor.

Ateşe koşanları kurtarmaya çalışan, kendisini taşlayan Taif halkına bedduâ etmeyip ‘Bilmiyorla­r Allah’ım!’ diyen şefkat Peygamberi ve onun izini takip eden Cennet sevdası ve Cehennem korkusu taşımadan insanların imanını kurtarmak uğruna dünyasını da ahiretini de feda eden hakikat ve şefkat kahramanla­rına selâm olsun.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye