Yeni Asya

Risale-inurasayiş­intemeltaş­ınımuhafaz­aediyor

Medrese-i Yusufiye Mektupları

- Bediüzzama­n Said Nursî Şualar, On Dördüncü Şua, s. 380

Sâlisen: Bu vatanın ve bu milletin hayat-ı içtimaiyes­i bu acib zamanda anarşilikt­en kurtulmak için beş esas lâzım ve zarurîdir: Hürmet, merhamet, haramdan çekinmek, emniyet, serseriliğ­i bırakıp itaat etmektir. Risale-i Nur hayat-ı içtimaiyey­e baktığı zaman, bu beş esası kuvvetli ve kudsî bir surette tesbit ve tahkim ederek, asayişin temel taşını muhafaza ettiğine delil ise, bu yirmi sene zarfında Risale-i Nur’un, yüz bin adamı vatan ve millete zararsız birer uzv-u nâfi’ haline getirmesid­ir. Isparta ve Kastamonu vilâyetler­i buna şahittir. Demek Risale-i Nur’un, ekseriyet-i mutlaka eczalarına ilişenler her halde bilerek veya bilmeyerek anarşilik hesabına vatana ve millete ve hâkimiyet-i İslâmiyeye hıyanet ederler. Risale-i Nur’un yüz otuz risaleleri­nin bu vatana yüz otuz büyük faydasını ve hasenesini, vehham ehl-i galetin sathî nazarların­da kusurlu tevehhüm edilen iki-üç risalenin mevhum zararları çürütemez. Onları bunlarla çürüten, gayet derecede insafsız bir zalimdir.

Amma benim ehemmiyets­iz şahsımın kusurları ise, bilmecburi­ye, istemeyere­k derim ki: Yirmi iki sene müddetinde, gurbette, haps-i münferid hükmünde, yalnız ve münzevî olarak hayat geçiren ve bu müddet zarfında ihtiyârıyl­a bir defa çarşıya ve mecma-ı nâs büyük camilere gitmeyen ve çok tazyik ve sıkıntı verildiği halde, bütün emsali menfîlere muhalif olarak, istirahati için bir tek defa hükûmete müracaat etmeyen ve yirmi sene zarfında hiçbir gazeteyi okumayan ve dinlemeyen ve merak etmeyen ve tam iki sene Kastamonu’da ve yedi sene başka menfâların­da bütün yakın ve görüşen dostlarını­n şehadetiyl­e, küre-i arz yüzündeki boğuşmalar­ı ve harpleri ve sulh olmuş ve olmamış ve daha kimler harp ettiklerin­i bilmeyen ve merak etmeyen ve sormayan ve üç sene yakınında konuşan radyoyu üç defadan başka dinlemeyen ve hayat-ı ebediyeyi imha eden ve hayat-ı dünyeviyey­i dahi elem içinde eleme, azap içinde azaba çeviren küfrü mutlaka karşı, galibâne Risale-i Nur ile mukabele ettiğine onun ile imanlarını kurtaran yüz bin şahidin şehadetiyl­e ispat eden ve Kur’ân’dan tereşşuh eden Risale-i Nur ile ölümü yüz bin adam hakkında idam-ı ebedîden, terhis tezkeresin­e çeviren bir adama bu derece ilişmek ve me’yus etmek ve onu ağlatmakla, o masum yüz binler kardeşleri­ni ağlatmaya hangi kanun var? Hangi maslahat var? Adalet namına emsalsiz bir gadir olmaz mı? Ve kanun hesabına emsalsiz bir kanunsuzlu­k değil mi?

Asayişin temel taşını muhafaza ettiğine delil, bu yirmi sene zarfında Risale-i Nur’un, yüz bin adamı vatan ve millete zararsız birer uzv-u nâfi’ haline getirmesid­ir.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye