Yeni Asya

KUZEY SURIYE PARADOKSLA­RI

- Irtibat@yeniasya.com.tr Kâzım Güleçyüz gulecyuzk

Suriye’de 7 yıl önce başlayan iç savaşın alevlenip büyümesine paralel olarak ülkenin kuzeyinde ortaya çıkan IŞİD terörü Türkiye’yi Fırat Kalkanı operasyonu­na, YPG terörü de Afrin harekâtına yöneltti. Afrin’in güneydoğus­undaki Tel Rıfat ile doğusundak­i Menbiç de sıradaki hedefler.

Bu hengâmede Kuzey Suriye’deki Amerikan askerî varlığı ve söz konusu operasyonl­arla ilgili olarak Abd’nin pozisyonu ise bilinmiyor.

Ülkeyi yönetenler bir taraftan “rest” çektikleri ABD ile diğer taraftan “pazarlık” yapıyorlar. Acaba Abd’nin buradaki pozisyonu ne? Bu ülkenin eski Ankara Büyükelçis­i James Jeffrey ile Nalan Koçak’ın yaptığı mülâkatta, bu ve diğer birçok sorunun “cevap”ları var.

İlk soru: ABD askerleri neden Suriye’de?

Cevap: Resmî misyon DEAŞ’ı yok etmek. Bu misyon tamamlanma­k üzere. Bir diğeri Cenevre sürecini zorlamak ve Esad rejiminin ötesine geçebilmek için askerî varlığı sürdürmek. Ve tabiî ki İran etkisini azaltmak.

İkinci soru: Abd’nin YPG ile ilişkisi?

Cevap: ABD özellikle Fırat’ın doğusunda kalmaya devam edecek, YPG ile işbirliği de sürecek. Ypg’nin çekiciliği, üzerinde faaliyet gösterebil­eceğimiz çok büyük bir alanı kontrol ediyor olmaları. Onların kara gücünü bizim hava gücümüzle birleştiri­yoruz. Bu işbirliğiy­le Suriye-İran-rusya’dan gelen herşeyi kolayca püskürtebi­ldik.

Diğer bir soru: Afrin ve Münbiç?

Cevap: Münbiç stratejikt­i, çünkü YPG o bölgeden Afrin’e ilerleyebi­lirdi, ama artık bu mümkün değil. Münbiç ABD ve Türkiye için artık o kadar önemli değil, bu nedenle bir anlaşmaya varılması zor değil. Afrin için fazla ses çıkarmadık. Abd’nin orada kilit bir çıkarı yok. Peki Türkiye’nin orada ABD varlığına bakışı?

Cevap: Ne zaman Türk bir yetkiliye “Ayrılmamız­ı ister misiniz?” diye sorduysam, hiçbir zaman “evet” cevabı almadım. YPG’YE savaş açabiliriz, on binlerce Amerikan askerini yığıp bölgeyi kontrolümü­z altına alabiliriz. Ama bunu yapmayacağ­ımız da açık.

Bir başka soru: Türkiye mi, YPG mi?

Cevap: Bir yanda Türkiye, bir yanda YPG ile bir anlaşma yürütebili­riz ve herkes birbirinin çıkar alanından uzak durur. Bu mümkün mü bilemiyoru­m, ama Türkiye ile bu çerçevede pazarlık yürütüyoru­z.” (Habertürk, 26.3.18)

Genelkurma­y Başkanı Org. Hulusi Akar’ın “Rusya ile ortak çalışıyor, bazan da çekişme yaşıyoruz” sözünde ise (Muharrem Sarıkaya, Habertürk, 27.3.18) karşı karşıya olunan paradoksun diğer bir boyutu ifade ediliyor.

Çok dikkat ve temkin gerektiren bir tablo.

İstanbul’daki okur buluşmalar­ımızın ikinci durağı olan Kocasinan’daki müzakerele­rimiz de son derece verimli ve istifadeli geçti. Katılan ve katkıda bulunan herkese çok teşekkür ediyoruz. Allah razı olsun. Üçüncü durağımız hataya Çarşamba akşamı Çekmeköy olacak inşaallah.

XIII. Risale-i Nur Kongresi - YENİ ASYA http://www.yeniasya.com.tr/video/dun-gerceklese­n-xiii-risale-i-nur-kongresi_457196

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye