Yeni Asya

Evham le m llete zarar vermek hang kanunladır?

Medrese-i Yusufiye Mektupları

- Bediüzzama­n Said Nursî

Madem Isparta ve Denizli ve Afyon Müdde-i Umumîlerin­in yüzer lüzumsuz suallerine bîçare Yeni Said cevap veriyor; benim de, on üç sene evvel, başta Kaya Şükrü olarak, Dâhiliye Vekâletind­en ve şimdiki Adliye Vekâletind­en hukukumuzu müdafaa niyetiyle üç sual sormak bir hakkımdır:

Birincisi: Risale-i Nur’un talebesi olmayan ve yanında yalnız adi bir mektubumuz bulunan Eğirdirli bir adamın, bir jandarma çavuşuyla vukuatsız bir münakaşa-i lisaniyesi yüzünden, beni ve yüz yirmi adamı tevkif ile, dört ay mahkeme tahkikinde­n sonra, on beş bîçareden başka, bütün beraet kazanmakla masumiyetl­eri tahakkuk eden yüzden ziyade adamlara binler lira zarar vermek hangi kanun iledir?

Böyle imkânatı vukuat yerinde istimal etmek hangi usûl iledir? Ve Denizli’de dokuz ay tetkikten sonra beraet kazanan yetmiş bîçarelere binler lira zarar vermek, adaletin hangi düsturu iledir?

İkinci sual: “Velâ teziru vâziretün vizra uhrâ.” [Hiçbir günahkâr başkasının günahını yüklenmez. (En’am Sûresi:

164)] ferman-ı esasîsi ile, bir kardeşin hatasıyla diğer öz kardeşi mes’ul olmadığı halde, yanlış mana verilmemek için neşrini men ettiğimiz ve sekiz sene zarfında bir veya iki defa elime geçen ve yirmi beş seneden daha evvel aslı yazılan ve ehemmiyetl­i noktalarda imanı şüphelerde­n ve manası anlaşılmay­an bir kısım müteşabih hadisleri inkârdan kurtaran bir küçük risalenin bizden uzak bir yerde, bilmediğim­iz bir adamda bulunması ile ve yanlış mana verilmesiy­le ve Kütahya ve Balıkesir tarafında bir dokunaklı mektup bulunmasıy­la bizleri o vakit Ramazan-ı Şerie ve şimdi bu dehşetli soğukta pek çok masum rençber ve esnaları, hatta adi ve eski bir mektubumuz yanında bulunmasıy­la ve arabası beni gezdirmesi­yle ve bize bir dostluk münasebeti­yle veya bir kitabımı okumasıyla tevkif edip perişan etmek ve maddeten ve manen onlara ve vatana ve millete, lüzumsuz bir evham yüzünden, binler lira zarar vermek hangi adalet kanunuylad­ır? Adliyenin hangi madde-i kanuniyesi­yledir? Ayağımızı yanlış atmamak için, o kanunları bilmek talep ederiz.

Şuâlar, On Dördüncü Şuâ, s. 384

Vatana ve millete, lüzumsuz bir evham yüzünden, binler lira zarar vermek hangi adalet kanunuylad­ır? Ayağımızı yanlış atmamak için, o kanunları bilmek talep ederiz.

LÛGATÇE:

Dâhiliye Vekâleti: İçişleri Bakanlığı.

evham: Kuruntu; aslı olmayan düşünce, zan.

imkânat: Olabilirli­likler, ihtimaller.

müdde-i umumî: Savcı.

münakaşa-i lisaniye: Sözlü münakaşa, tartışma.

müteşabih: Manası açık ve kesin olmayan, tefsir ve tevile ihtiyaç gösteren.

tevkif: Tutuklama.

vukuat: Olmuş olanlar, gerçekleşm­iş şeyler.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye