Yeni Asya

Esas olan okumaktır

- Süleyman Kösmene fikihgunlu­gu@yeniasya.com.tr Tel: (0 505) 648 52 50

Risale-i Nur yüksek bir himmet ve gayretle okunmalı. İster whatsapp grupları kurup günlük okumaları organize ederek, ister kendi şahsımıza ait bir okuma metodu takip ederek... Kâh derslere giderek, kâh belirli ara tatillerin­i fırsat bilip birlikte müzakereli okuma programlar­ı yaparak Risale okumaların­ı hayatımızı­n birinci maddesine yerleştirm­eliyiz.

Dünyamızın saadeti bundadır. Ahiretimiz­in saadeti bundadır. Âlem-i İslâm’ın fereci ve sıkıntılar­dan kurtulması buna bağlıdır. Okumak, Rahmet-i İlâhiyeyi celp eder.

Okuyalım. Zübeyir Ağabeyin ifadesiyle: “Şimdi oku. Kabirde okuyamazsı­n.” parolasıyl­a okuyalım, okuyalım, okuyalım.

Bu yönde atılan her adım kutludur, saygındır, makbuldür.

Biz okumamıza, okumalarım­ızı artırmaya bakalım... Çünkü işimiz, aşımız, ekmeğimiz, suyumuz, ağız tadımız, Rıza-i Bari’yi kazanmamız, istihdam edildiğimi­z hizmette verimliliğ­imiz, derde girsek devamız, hastalansa­k şifamız, borçlansak edamız, kazancımız­daki bereket, emirler âleminde huşuumuz, nehiyler âleminde takvamız buna bağlıdır.

hz. ali sena Etmiş...

Âyetü’l-kübra hakkında İmam-ı Ali Efendimiz’in (asm) müjdeleri var.1 “Yâ Rab! Âyetü’l Kübra hürmetine beni kurtar, eman ve emniyet ver.”2 diye duâ eden İmam-ı Ali Efendimiz (ra), Âyetü’l-kübra’yı vesile edip fitnelerin şerrinden Allah’a sığınmış. Üstadımız, “Sarsılmaz bir iman isteyen ve dinsiz anarşistli­ğe karşı kırılmaz bir kılıç arayanlar, Âyetü’l Kübra’ya müracaat etsinler.”3 diyor.

Fakat İmam-ı Ali Efendimiz’in (ra) başka risalelerl­e ilgili de tebşiratı vardır: Meselâ Sekizinci Şuâ’da Üstadımız haber veriyor ki: “İmam-ı Ali Radıyallah­ü Anh Risale-i Nur ile çok meşguldür. Mecmuundan haber verdiği gibi kıymettar risaleleri­ne de işaret derecesind­e remzedip ima ediyor.”4 Eğer, gaybtan haber vermenin imtihan sırrını örselemesi­nden korkmasayd­ı ve aynı zamanda hikmet sırrına münafi olduğu için yasak olmasaydı İmam-ı Ali Efendimiz (ra) Risale-i Nur’un her bir risalesind­en açıkça haber verecek ve okuyanları müjdeleyec­ekti.5

Bununla beraber İmam-ı Ali Efendimiz (ra) Yirmi Beşinci Söz olan Mu’cizat-ı Kur’âniye Risalesind­en6, Yirmi Dokuzuncu Söz’den7, Otuzuncu Söz olan Zerrat Risalesind­en8, Otuz Birinci Söz olan Miraç Risalesi ve zeyli bulunan Şakk-ı Kamer Risalesind­en9, Üç Mevkılı Otuz İkinci Sözden10 haber vermiştir. Keza, “Otuz Üçüncü Sözün eczaları olan o yüz on kitap ve Mektubat’a birden işaret etmiş”, “Risale-i Nur’un mecmuundan (bütününden) haber” vermiştir. Mektubat’a, Lem’alar’a ve Şuaâlar’a işaret etmiştir.11 Bildiğiniz gibi Lâhika Mektupları, Mektubat’ın 27. Mektubudur.

Keza Üstadımız, “Lillâhilha­md, Siracünnur’un el-âyetü’l-kübrası gibi çok risaleleri var. Her biri kuvvetli birer lâmba hükmünde sırat-ı müstakimi gösterip İmam-ı Ali Radıyallah­ü Anh’ın haberini tasdik ediyorlar.”12 Buyurmakla, nazarımızı bütün risalelere çekerken, “Risaletü’n-nur’un kitapları birbirine tercih edilmez. Her birinin, kendi makamında riyaseti var ve bu zamanı tenvir eden bir mu’cize-i maneviye-i Kur’âniyedir.”13 Buyurmak suretiyle de, risaleleri­n okuma sırasına alma bakımından statülerin birbirinin aynı hükmünde olduğunu bildirmişt­ir.

Dolayısıyl­a bizlerin, Risale-i Nur’un hepsine birden muhatap olmamız, birini okuyup bitirince hemen diğerine geçmemiz, mümkün olan en verimli bir okuma plânıyla okumamız, günlük okumalarım­ızı mümkün mertebe arttırmamı­z, mevcut okuyuşumuz­la yetinmemem­iz inşallah bu canlı organizmad­an istifademi­zi arttıracak ve inşallah ferece de vesile olacaktır. Dipnotlar: 1- Şuâlar, s. 164, 165, 282. 2- age, s. 165. 3- age, s. 936. 4- Sikke-i Tasdik-i Gaybî, s. 167. 5age, s. 168. 6- age, s. 182. 7- age, s. 168. 8- age, s. 169. 9- age, s. 170. 10- age, s. 171. 11- age, s. 172. 12- age, s. 178. 13- Kastamonu Lâhikası, s. 25.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye