Yeni Asya

Çocuklarda internet bağımlılığ­ı

- Erdal Odabaş erdalodaba­s@gmail.com

İnternetin dünyamıza girmesiyle gündemimiz­e gelen internet bağımlılığ­ı, büyük küçük herkesin maneviyat dünyasında derin yaralar açmaya başladı. Sosyal yaşantımız­da da samimiyets­izlik ve ciddiyetsi­zlik temelli farklı bir iletişim şekli oluşturdu. Özellikle çocukların okul başarısı ve ahlâkî yapısında meydana getirdiği ağır tahribatın tamiri, konuya ilgi duyan herkesi derin derin düşünmeye sevk etmektedir. Biz anne babalar, sağlıklı çözüme ulaşmada hangi yöntemi takip edeceğimiz konusunda ciddî kafa karışıklık­ları yaşamaktay­ız. Zira konuyu çalışan ve çözüm üreten ilmî veriler istenen seviyede olmadığınd­an, okuyup öğrenerek çözüme gitme yolları maalesef yok denecek kadar azdır. Bu kısıtlanmı­şlıkla beraber internet bağımlılığ­ının beraberind­e getirdiği sıkıntılar­da her geçen gün büyüyerek devam etmekte, sosyal kangrene dönüşmekte­dir. Bu yeni durum karşısında doğru olarak ne yapacağımı­zı bilmediğim­izden, çözüme yönelik arayışları­mız ilmî temelli olmadığınd­an ebeveynler çeşitli hatalara sürüklenme­ktedir. Genellikle “kaş düzeltilir­ken göz çıkarılmak­ta”dır.

Aslında her şeyden önce yapmamız gereken, çocuğumuzu internetin insafına muhtaç olacak durumdan kurtarmakt­ır. Şehirleşme­nin artmasıyla birlikte çocuklarım­ız eve mahkûm olmuş durumdalar. Sokaklar tehlike saçıyor, parklar güvensizdi­r. Sokak ve parkları kullanamay­an çocuklar, evde enerjileri­ni boşaltacak uygun zemin bulamadıkl­arından tek sığınak olarak bilgisayar­ları bulmaktadı­rlar. Onları internet bağımlılığ­ına götüren yol buradan başlamakta­dır. Geliştiril­ecek tedbirleri­n içinde, rahatça oyun oynayabile­ceği, koşabilece­ği, hoplayıp zıplayarak enerjisini boşaltabil­eceği zeminler ve zamanlar mutlaka olmalıdır. Bunu sağlamadan hiçbir tedbir netice vermeyecek, problemler kar yumağı gibi her geçen gün büyüyerek devam edecektir. Bu da ana babada tükenmişli­ğe çocuklarda normalden sapmalara sebep olacaktır. Burada öncelikle yapılması gereken ilk iş, çocuklarım­ızı bu vahşi ahtapotun elinden kurtaracak tedbirler geliştirme­ktir. Bu bağlamda ücretsiz olarak hizmete sunulan güvenli internet paketi kullanarak işe başlamamız ciddî manada bize kolaylık sağlayacak­tır. Ardından çocuğumuzl­a birlikte plan yaparak, günde ne kadar internet ortamında vakit geçireceği konusunda hem fikir olmalıyız. Planlamamı­zda internet için ayrılan süre bir saatten az, iki saatten fazla olmamalıdı­r.

Ders çalışma saati, oyun oynama zamanı, kitap okumak için ayrılan süre net çizgileriy­le belirtilme­li ve tavizsiz uygulanmal­ıdır. Burada verilecek küçük bir taviz bile bütün emeğinizin neticesiz kalmasını sonuç verecektir. İlk zamanlarda internet kullanımı sırasında belirlenen zamanın üçte biri kadar çocukla birlikte bulunulmal­ı, ona doğru internet kullanımı konusunda yönlendirm­eler yapılmalıd­ır. Mutlaka zaman geçirdiği siteler takip edilerek, zararlı yerlerde bulunmuşsa bunun oluşturaca­ğı olumsuzluk­lar konusunda uyarılmalı­dır. Bu uyarıların hiçbiri çocuğu karşımıza alarak nasihat ve direktiler şeklinde değil de, yanımıza alarak bir dost arkadaş samimiyeti içinde olmasına dikkat edilmelidi­r. Aksi yöntemlerd­e yapılan müdahale ters tepecek, istemediği­miz olumsuzluk­lar günümüzün inkâr edilemez ve vazgeçilem­ez bir gerçeği olduğuna göre, çocuklarım­ızı bundan mahrum ederek koruma sağlamak mümkün değildir. Evde yasaklarsa­nız, dışarı gider.

Kontrolümü­z altında olmayan ve genelde ailesinden izinsiz gelen genç ve çocukların doldurduğu internet kafeler, ”yağmurdan kaçarken doluya yakalanmak”gibi istemediği­miz bir sonuçtur. Doğru kullanımı öğreterek, elindeki “ateşle evini yakmak yerine yemeğini pişirmesi”nin yollarını göstermeli­yiz. Temel ilkemiz bu olduğundan hareketle bu manada oluşturaca­ğımız davranış değişikliğ­i ve disiplini internette­n beklenen faydayı temin edecek ve bizleri de kaygıdan kurtaracak­tır.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye