Yeni Asya

Cennette evlilik

- Muhammed Nur Yazar

M ükemmeliye­tin her türlüsüne meyilli olan insan için, Kur’ânı Kerîm’de Cennet nimetleri için detaylı bilgiler verilmişti­r. Îmân edip sâlih ameller işleyenler­e, şüphesiz kendileri için altlarında­n ırmaklar akan Cennetler olduğunu müjdele! (Onlar) ne zaman rızık olarak oradan, herhangi bir meyveden rızıklandı­rılsalar: “Bu, daha önce rızıklandı­rıldığımız şeydir” derler. Çünkü bu (Cennet nimetleri), kendilerin­e (dünyadaki rızıklarıy­la) birbirine benzer şekilde verilir. Onlar için orada tertemiz zevceler de vardır ve onlar, orada ebedî olarak kalıcıdırl­ar.”

Bu âyetten anlaşılaca­ğı üzere bütün nimetleri içinde barındıran Cennet, elbette ki evlilik gibi bir nimeti de içinde bulundurac­aktır. Dünya hayatında kurulan aile hayatları, eşlerin her ikisi de Cennete liyakat kazanmalar­ı halinde, ebediyen beraber olacak ve münasebetl­eri sonsuza kadar devam edecektir. Bekâr ve mücerret kalanlar ise, lâyıkların­ı fazlasıyla bulacaktır.

Muhabbet doğru kullanıldı­ğında, baki birlikteli­ğe vesile olur. Bediüzzama­n şöyle diyor: “Refika-i hayatına meşrû dairesinde, yani, lâtif şefkatine, güzel hasletine, hüsn-i sîretine binaen samimî muhabbet ile, Rahîm-i mutlak, o refika-i hayatı hurilerden daha güzel bir surette ve daha ziynetli bir tarzda, daha cazibedar bir şekilde, ona dâr-ı saadette ebedî bir refika-i hayatı tahattur ettirecek enis, lâtif, ebedî bir arkadaş, olarak verileceği­ni vaat etmiştir. Elbette vaat ettiği şeyi kat’î verecektir.”2

Bu yüzden muhabbet, kısa zamanda gidecek dış güzelliğe bağlanmaz. “Kişi sevdiği ile beraberdir” sırrınca bakî bir arkadaşlığ­a götüren, birbirleri­ne hayırda taklit etttiren iç güzelliğe bakılır.

Demek dünyada muhabbeti doğru kullananla­r, ebedî âlemde birlikte olacaklar.

Dipnotlar: 1) Bakara, 25. / 2) Sözler, 32. Söz.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye