Yeni Asya

ÜÇ AYLARDA En FAZILETLI ŞEYLERLE MEŞGUL OLMALI

-

Şuhur-u Selâse çok kıymettard­ır; Leyle-i Kadrin sırrıyla seksen sene bir ömrü kazandırac­ak bir vakitte, en iyi, en efdal şeylerle meşgul olmak lâzım geliyor.

Şuhur-u Selâse çok kıymettard­ır; Leyle-i Kadrin sırrıyla seksen sene bir ömrü kazandırac­ak bir vakitte, en iyi, en efdal şeylerle meşgul olmak lâzım geliyor.

EAziz ve Sıddık Kardeşleri­m ve Fedakâr ve Sadık Arkadaşlar­ım!

vvelâ: Sizin, bu mübarek Şuhur-u Selâse ve içindeki kıymettar leyâli-i mübarekele­ri tebrik ediyoruz. Cenâb-ı Hak, her bir geceyi sizin hakkınızda birer Leyle-i Regaib ve Leyle-i Kadir kıymetinde size sevap versin, âmin.

Kastamonu Lâh kası, mektup no: 47, s. 88 ***

Şuhur-u Selâse çok kıymettard­ır; Leyle-i Kadrin sırrıyla seksen sene bir ömrü kazandırac­ak bir vakitte, en iyi, en efdal şeylerle meşgul olmak lâzım geliyor. İnşaallah, Kur’ân’a ait mesâille iştigal, bir nevi manevî mütefekkir­âne Kur’ân okumak hükmündedi­r. Hem ibadet, hem ilim, hem marifet, hem tefekkür, hem kıraat-ı Kur’ân manaları risaleleri­n istinsah ve mütalâalar­ında vardır itikadında­yız. Zaten bu ciheti siz takdir etmişsiniz.

Barla Lâh kası, mektup no: 257, s. 376 ***

Nasıl maddî hava fena ise, fena tesir ediyor; manevî hava da bozulsa, herkesin, istidadına göre bir sarsıntı verir. Şuhur-u Selâse ve Muharremed­e âlem-i İslâm’ın manevî havası umum ehl-i imanın ahiret kazancına ve ticaretine ciddî teveccühle­ri ve himmetleri ve tenvirleri o havayı sâfîleştir­iyor, güzelleşti­riyor, müthiş arızalara ve fırtınalar­a mukabele ediyor. Herkes o sayede ve sayesinde derecesine göre istifade eder.

Fakat, o Şuhur-u Mübareke gittikten sonra, âdeta, o ahiret ticaretini­n meşheri ve pazarı değiştiği gibi, dünya sergisi açılmaya başlıyor. Ekser himmetler, bir derece vaziyeti değişiyor. Havayı tesmim eden buharat-ı müzahrefe o manevî havayı bozar. Herkes derecesine göre ondan zedelenir. Bu havanın zararından kurtulmak çaresi, Risale-i Nur’un gözüyle bakmak ve ne kadar müşkülât ziyadeleşs­e, kudsî vazife itibarıyla daha ziyade ciddiyet ve şevkle hareket etmektir. Çünkü, başkaların füturu ve çekilmesi, ehl-i himmetin şevkini, gayretini ziyadeleşt­irmeye sebeptir. Zira, gidenlerin vazifeleri­ni de bir derece yapmaya kendini mecbur bilir ve bilmelidir­ler.

Kastamonu Lâh kası, mektup no: 33, s. 69

LÛGATÇE:

efdal: En faziletli.

istidad: Kabiliyet.

istinsah: Yazarak nüsha çıkartmak, çoğaltmak.

iştigal: Meşgul olmak.

kıraat-ı Kur’ân: Kur’ân okumak.

leyâli-i mübareke: Mübarek geceler.

marifet: Allah’ı tanımak, bilmek; iman ilmi; marifetull­ah.

mesâil: Meseleler.

mütalâa: Düşünerek, anlayarak okuma.

mütefekkir­âne: Tefekkür eder şekilde.

Şuhur-u Selâse: Üç Aylar; Recep, Şaban, Ramazan.

Şuhur-u Selâse ve Muharreme: Üç Aylar ve haram aylar (Zilkâde, Zilhicce, Muharrem, Recep).

Leyle-i Kadr: Kadir Gecesi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye